Cum recunoşti un bulion de roşii de calitate
Folosit în mâncăruri diverse, bulionul de roşii este un preparat nelipsit din bucătărie. Alternativă la sucul de roşii şi a bulionului pregătit în casă sunt produsele din magazine, de multe ori mult mai la îndemână. Iată cum poţi să faci o alegere de calitate.
Atenţie la ingrediente
La citirea etichetei trebuie să acordăm atenţie ingredientelor. Important este să alegem un produs în funcţie de ce conţine acesta. Bulionul şi pasta de tomate trebuie fabricate doar din roşii, nicidecum din concentrat de tomate care poate conţine urme de reziduri, pesticide şi metale grele.
Primul ingredient trebuie să fie roşiile, de preferinţă în cantităţi cât mai mari. Caută produse care au peste 100 g roşii la 100 g produs. Unii producători inscripţionează cuvântul „bulion“ cu litere mari şi cuvântul „sos“ cu litere mult mai mici. Dacă te uiţi cu atenţie pe eticheta unor borcane cu bulion ai să observi că de fapt cele mai multe conţin sos de bulion.
Bulionul se obţine prin fierberea roşiilor pasate, în timp ce în compoziţia sosului de bulion intră şi substanţe de îngroşare, precum guar sau xantan.
Pasta de tomate
Între bulion şi paste de tomate există doar diferenţe în ceea ce priveşte cantitatea de substanţă uscată adăugată. Aceasta se găseşte în cantitate mult mai mare în pasta de tomate.
Ketchup
Cel mai frecvent, ketchupul se obţine din suc de roşii concentrat, iar mai apoi diluat. Cel industrial conţine însă cantitaţi foarte mici de suc de roşii autentic. În plus, este un produs plin de aditivi alimentari şi are un conţinut ridicat de zaharuri rafinate. Un ketchup de calitate trebuie să conţină 130 g roşii la 100 g de produs.
Reţetă bulion de roşii
Ingrediente:
20 kg roşii 200 g sare ulei
Mod de preparare:
Speli roşiile şi le tai bucăţi. Le dai prin maşina de tocat roşii cu separator, apoi pui la fiert piureul obţinut. Ţii pe foc aproximativ o oră sau până se leagă pasta. Sărezi. Se pun cam 12 g de sare (aproximativ o lingură) la trei litri de bulion. Torni în borcane sau în sticle acest bulion de rosii, adaugi cam un deget de ulei în fiecare recipient şi închizi ermetic.
Torni într-un vas mare apă pe jumătate, pui de jur împrejurul lui prosoape de bucătărie, aşezi borcanele şi le fierbi, aproximativ 30 de minute. Laşi borcanele cu bulion de roşii să se răcească la temperatura camerei.