Cum să alegi cele mai bune legume din piaţă

27 iulie 2017   Ponturi în bucătărie

Vara, pieţele abundă în legume proaspete. Acum este momentul să le incluzi cât mai des în preparatele tale, în felurite combinaţii. Iată de ce trebuie să ţii cont pentru a te bucura de alegeri cât mai gustoase pentru mesele tale.

Morcovii

Cea mai simplă metodă de a alege morcovii cei mai buni este atenţia la culoare. Cu cât au un portocaliu mai intens şi sunt mai închişi, cu atât vor fi mai dulci. Totodată, morcovii trebuie să fie netezi, tari, de preferat fără tăieturi. Dacă au şi frunze, astea trebuie să fie la rândul lor verzi şi viguroase.

Dovleceii

Atunci când cumperi dovlecei trebuie să ţii cont că sunt legume care se strică destul de repede, aşa că e mai bine să cumperi doar cantitatea de care ai nevoie pentru gătit. Dacă îi vei pregăti în ziua imediat următoare după ce i-ai cumpărat, se pot păstra la temperatura camerei. Alege-i pe cei proaspeţi, fermi şi nu foarte mari. Cei mai buni dovlecei sunt cei cu coaja verde-gălbuie, lucioasă, fără puncte închise la culoare, tăieturi sau lovituri. E mai bine să îi ocoleşti pe cei cu urme de uscare sau ofilire. Acordă atenţie şi cozii şi opreşte-te la cei a căror coadă nu este prea uscată. Dacă partea superioară este cât mai verde, atunci dovleceii sunt proaspeţi.

Castraveţii

Castraveţii care au încă floricica galbenă la capete sunt cu siguranţă proaspeţi. Aceştia trebuie să fie tari la pipăit, iar coaja să nu aibă încreţituri. E mai bine să îi ocoleşti pe cei foarte groşi, cu o nuanţă gălbuie, deoarece au coaja amară. Pentru salate, alege castraveţii proaspeţi, medii sau lungi. Dacă vrei să îi foloseşti pentru murături în schimb, opreşte-te la cei mici. Castraveţii moi, cu o suprafaţă flască sau zbârcită trebuie evitaţi. Un castravete proaspăt este crocant, plin de apă şi va conţine majoritatea substanţelor nutritive specifice.

Ardeii

Atunci când cumperi ardei, trebuie să îi alegi pe cei care au o culoare aprinsă, vie, coaja lucioasă, fără pete sau puncte moi. Uită-te şi la coadă, aceasta trebuie să fie verde şi tare, fără să dea impresia că urmează să se ofilească. Dacă vrei să găteşti ardei umpluţi cei mai indicaţi sunt cei mari, cu formă întreagă, fără urme de răsucire. Ardeii graşi care au 4 secţiuni la bază au mai multe seminţe şi sunt mai buni cruzi sau în salate. Cei cu 3 secţiuni la bază nu au atât de multe seminţe, fiind mai gustoşi când sunt gătiţi în diverse preparate, precum ciorbe sau tocăniţe.

Vinetele

Dacă nu vrei să cumperi vinete amare sau iuţi, trebuie să deschizi bine ochii la piaţă. Uită-te după cele coapte, de mărime mijlocie, de culoare aproape neagră, lucioase sau pufoase. Atunci când le strângi între degetul mare şi arătător, acestea trebuie să fie elastice. Vinetele tari au seminţele mai mari, iar cele verzui sunt amare. Şi codiţele trebuie să fie cât mai verzi şi mai fragede. Dacă cozile sunt uscate şi au o culoare maronie, înseamna că au fost culese de mult timp şi vor fi seci, pentru că au pierdut o cantitate mare de apă, prin evaporare. Vinetele mov sau dungate sunt şi ele gustoase, însă doar dacă au coaja lucioasă. Totodată, trebuie să aibă coaja intactă, fără găuri sau lovituri, semn că ar putea fi alterate.

Sursa foto: pixabay.com

Mai multe