Cum să faci dulceaţă de prune albe şi smochine

8 august 2014   Ponturi în bucătărie

Pentru a avea o cămară bogată şi colorată, trebuie să te îngrijeşti încă din timpul verii. Din acest motiv, îţi propunem o dulceaţă mai puţin întâlnită în cămările gospodinileor, dar cu care sigur vei impresiona musafirii.

Pregătire: 1 h 15 minute Dificultate: mică

Ingrediente

1,5 kg zahăr

2 kg prune albe nu foarte coapte

500 g smochine

500 ml apă

zeama de la 2 lămâi

Preparare

1. Speli prunele, le cureţi de sâmburi, iar smochinele spălate le tai în două.

2. Pui într-un vas cu fundul gros apa cu zahărul şi zeama de lămâie. Laşi să dea în câteva clocote şi adaugi prunele şi smochinele. Când dă din nou în clocot, micşorezi focul şi laşi să fiarbă 40 de minute. Aduni spuma care se formează.

3. Scoţi pe o farfurie o linguriţă cu dulceaţă, o dai la frigider şi vezi dacă este suficient de închegată. Dacă nu, mai laşi să fiarbă cinci minute şi testezi din nou.

4. Când este gata, torni dulceaţa fierbinte în borcane sterilizate (nu le pui capacele), le aşezi pe o tavă şi le introduci în cuptorul încins la100° C pentru 5 minute. Le închizi ermetic cu capace, le laşi să se răcească, după care le depozitezi în cămară.

sursa foto: Photocuisine

Mai multe