Cum se face mălaiul copt, deliciosul desert tradiţional de pe vremea bunicilor

29 ianuarie 2016   Ponturi în bucătărie

Pe vremea copilăriei bunicilor noştri, când dulciurile reprezentau un lux, cel mai la îndemână desert era mălaiul copt. Preparatul poate reprezenta şi astăzi o alternativă delicioasă şi sănătoasă la produsele pline de aditivi din comerţ.

O reţetă autentică de mălai copt a fost culeasă de câţiva tineri din Zalău de la bunica unuia dintre ei, doamna Valeria Riza din Băbeni, un sat din Sălaj. ‘’Când întreaga familie se aduna în preajma focului din ler şi pă arşiţa zilelor de vară şi pă gerul-gerului din iarnă, mama bună sau mama, căci doar muierile găteau în gospodăria sălăjeană, scoteau din cuptior mălaiul dulce. Mireasma frumoasă se împrăştia până în ogradă şi îmbia familia la cină (la ţară micului dejun i se spune prânz, prânzul este masa de amiază, iar cina rămâne tot cină). Mălaiul dulce ţinea locul pitei, căci grâul se dădea la colectiv, aşa că muierile găteau cu puţinul din gospodăria lor, dar făceau o masă de te linjeai pă degete. Mălaiul dulce se mânca şi în loc de turte (prăjituri - n.a.)că ălea au apărut mai târziu” , îşi aminteşte bunica.

continuarea pe adevarul.ro

continuarea pe adevarul.ro

Mai multe