Cum se prepară ciolentul, delicioasa mâncare tradiţională evreiască. Ce ingrediente nu trebuie să lipsească
O mâncare delicioasă şi săţioasă, numai bună pentru weekend-urile geroase de iarnă, îşi are originea în bucătăria tradiţională evreiască. Este vorba despre ciolent, cunoscut - în funcţie de zona geografică - şi ca ciulent, holent, şolet, şolent.
Deşi comunităţile evreieşti din România au dispărut în mare parte, influenţa lor asupra populaţiei majoritare persistă şi azi, iar gastronomia este unul dintre palierele unde această influenţă s-a păstrat cel mai bine. Gastronomul Mircea Groza povesteşte că a învăţat de la bunica lui, ”Florica lui Hilimon”, mai multe reţete evreieşti, deprinse de la vecinele ei din localitatea sălăjeană Hida, acolo unde comunitatea evreiască a fost foarte bine reprezentată înainte de cel de-al Doilea Război Mondial. Una dintre cele mai complexe astfel de reţete este ciolentul, pregătit, de obicei, pentru Sabat, atunci când în tradiţia iudaică nu se lucrează. Mâncarea era pregătită de vinerea şi pusă în cuptor peste noapte, astfel încât ea să poată fi mâncată sâmbăta.