Cuţite esenţiale pe care trebuie să le ai în bucătărie
Dacă aduni în sertarele din bucătărie fel şi fel de cuţite inutile, află că nu de toate ai nevoie. De fapt, există un număr de 5 cuţite de bază care îţi sunt de ajutor în aproape orice situaţie.
Cuţitul zimţat
Vrei să feliezi pâinea sau un blat de tort fără să le strici? Cu ajutorul lui poţi tăia cu uşurinţă alimentele tari la exterior şi moi în interior, chiar şi roşiile. Lama lui se aseamănă cu cea a unui fierăstrău, iar cuţitul zimţat nu trebuie să îţi lipsească din bucătărie.
Cuţitul de tranşat
Ideal atunci când trebuie să porţionezi carnea, are lama lungă, între 20 şi 40 cm şi mânerul mai scurt. Te ajută să feliezi fin friptura, şunca sau alte mezeluri.
Cuţitul bucătarului
Nu trebuie privit ca o ustensilă profesională de bucătărie, ci mai mult ca un cuţit universal, care îţi uşurează munca semnificativ atunci când găteşti. Indiferent de ingrediente, cu el poţi să tai, să toci sau să feliezi de la fructe şi legume la bucăţi mari de carne. Nu alege un model foarte uşor, un cuţit cu greutate te va ajuta să tai cu precizie, fără să aplici forţă suplimentară. Evită lamele flexibile care pot cauza accidente neplăcute.
Cuţitul de decojit
Uşor de mânuit, poate fi folosit atât pentru curăţare sau decojire, dar şi pentru îndepărtarea codiţelor şi a sâmburilor. Are o lamă subţire, cu o lungime care variază între 6 şi 11 centimetri.
Cuţitul cu lamă alveolară
Ceea ce îl face diferit de un cuţit de bucătărie obişnuit sunt micile scobituri ovale aflate de o parte şi de alta a lamei, poziţionate aproape de margine. Acestea previn lipirea alimentelor şi ajută la o tăiere mai eficientă. Perfect pentru tocarea legumelor, se foloseşte cu mişcări drepte pe tocător, de sus în jos, cu toată lama cuţitului.
Pe lângă aceste 5 modele, ţi-ar putea fi folositoare uneori şi un cuţit de dezosat şi unul de filetat.