De ce este bine să mănânci peşte cât mai des

22 august 2017   Ponturi în bucătărie

Cu puţine calorii, dar cu un conţinut ridicat de proteine, peştele este unul dintre cele mai recomandate alimente pentru creier, deoarece este o sursă de acizi graşi esenţiali.

Bun pentru memorie

În mod ideal, ar trebui să mâncâm peşte de cel puţin două ori pe săptămână, în special peşte gras, cum sunt tonul, macroul sau somonul. Chiar şi o porţie de peşte pe săptămână împiedică degradarea creierului, specifică înaintării în vârstă, cu 10-13%. Cu alte cuvinte, instalarea bolilor neurodegenerative se amână cu 3-4 ani. În acelaşi timp, acizii graşi omega-3 asigură buna funcţionare a zonelor cerebrale care controlează memoria şi funcţiile cognitive.

Previne depresia

Schimbările bruşte de dispoziţie, tristeţea şi oboseala constantă se numără printre simptomele depresiei. Acizii graşi omega-3 din peşte previn aceste stări, deoarece acţionează precum medicamentele antidepresive.

Sursă de vitamina D şi fier

Vitamina D este esenţială pentru asimilarea calciului în oase şi întăreşte, în acelaşi timp, sistemul imunitar. Fierul, pe de altă parte, ajută la reglarea temperaturii corpului şi previne insomnia. Contribuie la producerea de hemoglobină şi ajută la mai buna asimiliare a proteinelor.

Contra bolilor de inimă

Uleiul de peşte este o sursă de vitamina B12, care transformă carbohidraţii în glucoză, ceea ce asigură un nivel constant de energie organismului. Grăsimile esenţiale omega-3 scad riscul apariţiei bolilor cardiovasculare şi îmbunătăţesc vederea.

De ajutor bebeluşilor

Peştele nu ar trebui să lipsească din dieta femeilor însărcinate şi a tinerelor mame, întrucât contribuie la buna dezvoltare a fătulu şi a bebeluşului.

Mai multe