După ce criterii alegi uleiul de gătit
Uleiurile sunt ingrediente vitale utilizate în scopuri culinare. Există numeroase varietăţi de uleiuri comestibile vegetale care se găsesc în natură, foarte mult folosite în scopuri alimentare şi în procesarea alimentelor. Uleiurile şi tipurile lor de grăsimi sunt benefice sănătăţii din multe puncte de vedere.
Uleiurile de gătit se obţin din diverse surse: plante, animale şi grăsimi sintetice. Ele sunt utilizate pe scară largă în localurile de tip fast food şi alte industrii pentru prăjit şi înrudite. Pe lângă utilizările culinare, aceste uleiuri au şi numeroase proprietăţi medicinale.
Diversele tipuri de uleiuri se diferenţiază între ele în funcţie de compoziţia de grăsimi şi de punctul de ardere, aspect relevant pentru gătit şi alte beneficii de sănătate.
Uleiul de floarea soarelui:
Grăsimi saturate - 9%
Grăsimi mononesaturate - 82%
Grăsimi polinesaturate - 9%
Punctul de ardere - 160 °C
Se obţine din seminţele de floarea soarelui. Compoziţia sa nutritivă îl face unul dintre cele mai sănătoase uleiuri de consum, precum şi ca aplicare pe piele şi păr. Este folosit ca emolient în industriile cosmetice. Este utilizat pentru gătit, la salate şi ca înlocuitor al margarinei.
Uleiul de măsline (extravirgin):
Grăsimi saturate - 14%
Grăsimi mononesaturate -73%
Grăsimi polinesaturate -11%
Punctul de ardere - 190 °C
Se extrage din măsline. Diverse tipuri de astfel de ulei sunt categorizate după gradele lor, şi anume: virgin, extravirgin şid rafinat. Sunt bine-cunoscute pentru efectele lor asupra sănătăţii şi recomandate în ştiinţa alimentară, folosite la gătit şi sugerate de dieteticieni în recomandările lor pentru sănătate. Se utilizează la gătit, în cosmetică, în industria farmaceutică, la săpunuri şi drept combustibil pentru tradiţionalele lămpi cu ulei.
Uleiul de porumb:
Grăsimi saturate -13%
Grăsimi mononesaturate - 25%
Grăsimi polinesaturate - 62%
Punctul de ardere - 236 °C
Se obţine din germeni sau boabe de porumb. Este apreciat ca cel mai bun sub aspectul funcţionalităţii aromei excepţionale, caracterului economic şi beneficiilor pentru sănătate. Din punct de vedere comercial, este unul dintre cele mai preferate în industria localurilor tip fast food şi restaurantelor.
Uleiul de palmier:
Grăsimi saturate - 52%
Grăsimi mononesaturate - 38%
Grăsimi polinesaturate - 10%
Punctul de ardere - 230 °C
Se obţine din pulpa fructelor de palmier. Uleiul roşu este benefic pe piele şi alte aplicări cosmetice. Acesta nu conţine colesterol şi de aceea poate fi consumat şi în dieta normală şi de persoanele cu colesterolul mare. În plus, are proprietăţi antioxidante şi de aceea poate lupta contra radicalilor liberi din sânge, împiedicând unele boli de inimă.
Uleiul de seminţe de struguri:
Grăsimi saturate - 12%
Grăsimi mononesaturate - 17%
Grăsimi polinesaturate - 71%
Punctul de ardere - 204 °C
Se extrage din seminţele de struguri obţinute după producerea vinului. Este unul dintre uleiurile esenţiale ce se aplică în aromaterapie. Are rolul de bază în infuziile de usturoi, rozmarin, sau alte ierburi ori condimente. La nivel industrial, este utilizat în produsele cosmetice, deoarece poate controla umiditatea conţinutului pielii. E folosit şi ca lubrifiant pentru bărbierit.
Uleiul de muştar:
Grăsimi saturate - 13%
Grăsimi mononesaturate - 60%
Grăsimi polinesaturate - 21%
Punctul de ardere - 254 °C
Extras din boabele de muştar, este tipic ca miros iute şi culoare închisă. Dar sub formă rafinată este mult mai bun şi de aceea este folosit pentru diversele sale beneficii la gătit. În plus, a fost utilizat în medicina Ayurvedică pentru proprietăţile sale vindecătoare şi medicinale. Se consideră a fi benefic pentru păr, piele şi corp.
Uleiul de soia:
Grăsimi saturate - 15%
Grăsimi mononesaturate - 24%
Grăsimi polinesaturate - 61%
Punctul de ardere - 241 °C
Uleiul obţinut din boabe de soia este foarte cerut pe pieţele lumii. Acesta are un miros imperceptibil care sporeşte aromele naturale ale mâncărurilor preparate.
Alte uleiuri mai sunt: de migdale, de coji de orez, de susan, de avocado, de nuci, de seminţe de dovleac, de in, de cânepă, etc.
Uleiul din coji de orez conţine o cantitate remarcabilă de nutrienţi bogaţi în vitamine şi antioxidanţi.
Uleiul de susan este bine-cunoscut pentru funcţiile sale antivirale. Se utilizează cu predilecţie în industria cosmetică graţie proprietăţilor sale anti-fungice şi anti-bacteriene.
Uleiul de avocado este bine-cunoscut pentru utilizarea sa cosmetică pentru că penetrează rapid pielea şi este uşor absorbit.
Pe lângă aceste uleiuri, pentru gătit sunt întrebuinţate de asemenea untul, margarina şi untura.