E periculos sau nu cuptorul cu microunde pentru sănătatea ta?

De când a apărut prima dată, cuptorul cu microunde a stârnit controverse, păreri pro şi contra. Deşi producătorii susţin că aparatele sunt complet sigure şi nu reprezintă nici un risc pentru sănătate, în plus deosebit de utile, datorită rapidităţii, mulţi oameni îşi mai pun încă întrebarea : Sunt sau nu periculoase?

Preocupările iniţiale au legatură cu posiblele scurgeri de radiaţii, care pot provoca probleme de sănătate. Un alt aspect controversat este legat de calitatea mâncării şi cât din substanţele nutritive se pierd în urma folosirii cuptorului cu microunde.

Aparatul încălzeşte alimentele cu ajutorul unui dispozitiv numit magnetron, care produce radiaţii electromagnetice. Aceste radiaţii acţionează asupra moleculelor din mâncare, producând căldură.

Există teorii care susţin că microundele distrug toate enzimele şi antioxidanţii din hrană, lăsându-le fără nici o valoare nutritivă. Fierberea lor îndelungată are însă acelaşi efect.

Ce spun studiile

În 1991, a existat un proces în Statele Unite, în care a fost implicat un spital care a realizat o transfuzie cu sânge încălzit la microunde.  În urma procedurii, pacienta a decedat, ceea ce a ridicat la vremea aceea numeroase semne de întrebare. Sângele pentru transfuzii este încălzit uneori, însă niciodată la microunde.

Tot in 1991, dr. Hertel, împreună cu un profesor de la Universitatea Lausanne, au publicat un studiu, arătând că mâncarea preparată la cuptorul cu microunde prezintă riscuri mai mari asupra sănătăţii decât mâncarea pregătită în mod convenţional.

În cartea sa, Health Effects of Microwave Radiation (Efectele radiaţiei microundelor asupra sănătăţii), Dr. Lita Lee afirmă faptul că microundele scapă radiaţii electromagnetice, denaturează mâncarea, şi transformă substanţele din alimente în produse toxice şi chiar carcinogene.

Cum să îl foloseşti

Dacă nu eşti dispus să renunţi de tot la acest aparat, este recomandată utilizarea lui minimă.  Alimentele trebuie ţinute cât mai puţin la microunde, iar în nici un caz nu se vor utiliza alte recipiente în afara celor din sticlă termorezistentă sau ceramică.

Mai mult, nu se recomandă folosirea lui în cazul mâncării pentru bebeluşi. Încălzirea hranei la microunde în ambalaje nepotrivite poate dăuna sănătăţii, întrucât există un risc crescut ca aceste materiale să degaje substanţe chimice periculoase, ce ajung în cele din urmă în organismul nostru.

Mai multe