FOTO Ce nu ştiai despre ceaiul negru

28 martie 2014   Ponturi în bucătărie

Un vechi proverb chinezesc spune: “Mai bine stai trei zile fără mâncare decât o zi fără ceai”, tocmai pentru a accentua proprietăţile benefice ale ceaiului negru.

Frunzele de Camellia sinensis, din care este obţinut prin fermentare şi uscare ceaiul negru, sunt bogate în aminoacizi, uleiuri volatile, iod, potasiu, fluor, fosfor, vitaminele C, B1, B2, PP şi K.

Datorită conţinutului în vitamine şi minerale, ceaiul negru este indicat în tratamente care ajută la stoparea îmbătrânirii pielii şi până la afecţiunile oncologice.

În limba chineză şi limbile ţărilor învecinate ceaiul negru este numit „ceai roşu” fiind o descriere a culorii lichidului obţinut, datorită oxidării frunzelor. În limba chineză „ceai negru” este o clasificare frecvent utilizată pentru ceaiurile post-fermentare cum ar fi ceaiul Pu-erh.

În timp ce ceaiul verde îşi pierde aroma cam într-un an, ceaiul negru şi-o păstrează câţiva ani. Datorită acestui motiv era fost folosit ca monedă de schimb în comerţ, fiind presat în „cărămizi de ceai” folosite ca monedă de schimb în Mongolia, în Tibet sau în Siberia în secolul al XIX-lea.

FOTO: pinterest.com

Mai multe