Garam masala. Condimente indiene pentru orez

22 ianuarie 2015   Ponturi în bucătărie

Garam (iute) masala (amestec) este esenţa bucătăriei indiene, a cărei aromă trădează unicitatea acestei bucătării care atrage tot mai mulţi gurmanzi. Garam masala este un amestec de condimente mai puţin însă picante, în ciuda numelui său. Principala caracteristică a acestui amestec de condimente pentru orez, dar nu numai (la fel de bine poate fi folosit şi pentru curry sau orice mâncare cu specific indian) este prăjirea lor înainte de a fi zdrobite. Noi vă prezentăm o reţetă clasică de garam masala, dar trebuie ţinut cont că există zeci de variante de preparare ale acestui amestec.

Ingrediente garam masala (4 porţii)

1/2 lingură cuişoare 1/2 lingură seminţe de chimion 1/2 lingură boabe de coriandru 2 foi de dafin 3 păstăi de cardamom 6 boabe de piper 1 nucă de nucşoară măcinată 1/2 baton de scortisoara

Mod de preparare garam masala

Răzuieşti nucşoara. Zdrobeşti păstăile de cardamom şi ruloul de scorţişoară. Rumeneşti boabele de piper, cardamomul, chimionul, cuisoarele, coriandrul, dafinul şi scorţişoara într-o tigaie teflonată timp de 1-2 minute. Iei tigaia de pe foc şi adaugi nucşoara. Amesteci şi mai laşi 1 minut. Macini toate condimentele. Poţi păstra amestecul de condimente pentru orez, garam masala, într-un vas închis ermetic la loc uscat şi întunecat.

Iată cum poţi profita de condimentele indiene pentru orez:

Orez indian cu garam masala

Ingrediente pentru orez indian

2 căni orez basmati

4 linguri unt

1 ceapă tocată

1 căţel usturoi, pisat

1 linguriţă garam masala

sare

piper

4 căni supă de legume

Mod de preparare pentru orez indian

Încingi cuptorul. Topeşti untul într-o cratiţă medie la flacără medie. Adaugi ceapa tocată, usturoiul şi garam masala şi laşi pe foc 3-5 minute, amestecând. Adaugi orezul şi amesteci bine. Apoi verşi supa de legume, pui sare şi piper după gust. Laşi să fiarbă. Acoperi şi bagi la cuptor până când se înmoaie orezul iar supa este absorbită de acesta, cam 20-25 de minute. Laşi deoparte 5 minute înainte de a servi.

Mai multe