Gorgonzola, brânza cu personalitate

5 decembrie 2024   Ponturi în bucătărie

Această brânză cu tentă verde-albastră, de sorginte italiană, este renumită pentru textura sa cremoasă, aroma intensă și gustul ușor înțepător și uneori picant. Iată-i povestea!

Considerată un soi special de brânză și savurată adesea la mesele speciale, aceasta este produsă în urma unui proces de maturare ce implică introducerea unor culturi de mucegai, numit Penicillium, care creează acele caracteristice vinișoare albastru-verzui. Acesta îi conferă, totodată, gustul specific, care poate varia de la ușor dulceag și delicat, la intens și picant, în funcție de perioada alocată maturării.

Originară din regiunea Lombardia, gorgonzola este clasificată în două tipuri principale: Gorgonzola Dolce, cu o consistență mai moale, mai cremoasă și un gust mai subtil, și Gorgonzola Piccante, o variantă mai maturată și cu o aromă mai robustă.

Gorgonzola este foarte versatilă în bucătărie, putând fi folosită într-o varietate de rețete. Este delicioasă în combinație cu fructe precum perele sau strugurii, fiind adesea folosită în platourile de brânzeturi. De asemenea, se topește ușor, făcând-o ideală pentru sosurile de paste, rizoto sau pizza. În plus, gorgonzola este un ingredient valoros în salate, unde oferă o notă intensă, dar echilibrată, atunci când este asociată cu nuci și verdețuri

amărui.

Să descoperim împreună câteva rețete delicioase cu gorgonzola!

Paste cu gorgonzola și spanac

Ingrediente

1 pachet penne

2 lingurițe unt

1 ceapă albă, tocată fin

3 căței de usturoi

1 cană smântână de gătit

4 căni spanac proaspăt

½ cană brânză gorgonzola

sare

piper negru, proaspăt măcinat

nuci măcinate, pentru ornat

Mod de preparare

Gătești pastele conform instrucțiunilor de pe ambalaj, păstrezi o cană din apa în care au fiert, le clătești cu apă rece și le lași la scurs.

Într-o tigaie nonaderentă, topești untul și călești ceapa și usturoiul tocat, până se înmoaie, aproximativ 3 minute. Torni puțin din apa în care au fiert pastele și amesteci, adaugi smântâna și continui să amesteci până ce se încălzește. Adaugi spanacul tocat și gorgonzola zdrobită și omogenizezi. Asezonezi cu sare și piper și continui să amesteci până ce sosul s-a mai îngroșat.

Răstorni pastele în tigaie, le amesteci, ca să fie bine acoperite cu sos, le scoți și le servești cu piper proaspăt deasupra și cu nuci.

Plăcintă de cartofi cu gorgonzola

Ingrediente

2 kg cartofi, pentru piure

3 linguri unt

500 g gorgonzola

½ cană lapte

½ cană smântână

150 g mozzarella

1 lingură ulei de măsline

2 ouă

2 gălbenușuri

sare, după gust

Mod de preparare

Aduci o oală mare cu apă la fiert, adaugi o lingură de ulei și puțină sare și răstorni cartofii tăiați cuburi. Îi fierbi până se zdrobesc cu furculița. Îi scurgi de apă și îi zdrobești, adăugând untul, sare după gust, laptele, gălbenușurile și amesteci, până obții un piure fin.

Bați ouăle și le amesteci cu smântâna, gorgonzola rasă, mozzarella.

Ungi cu uleiul de măsline un vas de fontă rotund sau oval, răs torni jumătate din cantitatea de piure, uniformizezi, torni amestecul de brânză cu ou, nivelezi și acoperi cu restul de piure. Dai la cuptorul încins aproximativ 30 de minute sau până ce plăcinta este rumenită și oul cu brânza, gătite. Se servește caldă.

Pere aperitiv

Ingrediente

3 pere coapte, dar nu foarte moi

3 linguri miere

4 crenguțe rozmarin

1 cană gorgonzola zdrobită

6 jumătăți de nuci, pentru ornat

sare și piper negru, proaspăt măcinat, după gust

Mod de preparare

Preîncălzești cuptorul. Tai perele jumătăți, scoți semințele, le așezi într-o tavă cu hârtie de copt, cu fața în sus și le stropești cu puțină miere. Deasupra pui câteva crenguțe de rozmarin și le dai la cuptor 10 minute, apoi le lași la răcit.

Pui câte o linguriță de gorgonzola zdrobită în fiecare pară, ornezi cu nucă și mai stropești cu puțină miere, presari sare și piper, după gust și poți servi.

Mai multe