Horia Vîrlan îţi propune Cotlete mureşene cu găluşte
Prima TV împlineşte 17 ani, iar pentru a sărbători momentul, Horia Vîrlan, celebrul bucătar de la îndrăgita emisiune Cireaşa de pe tort îţi propune o reţetă din bucătăria iernii.
Cotlete mureşene cu găluşte
Ai nevoie de
6 cotlete de porc, fiecare având cam 200 g
2 cepe medii
1 rădăcină de pătrunjel sau 1 păstârnac
2 căni supă de vită
1 pahar vin alb sec
2 linguri ulei de floarea soarelui
1 lingură şi 1 pastă de roşii
1 linguriţă seminţe de chimen
2 linguri făină
1 lingură pătrunjel verde tăiat fin
1 linguriţă sare
1 vârf de cuţit de piper negru măcinat
Pentru găluşte
2 pahare făină
3 ouă
1 lingură sare
2 linguri apă
Speli carnea, apoi o ştergi cu o cârpă curată şi uscată. Încingi uleiul într-o tigaie cu marginile înalte, dai cotletele prin făină, asezonezi cu sare şi piper şi le rumeneşti, la foc iute, pe amblele părţi, apoi le scoţi într-o tavă.
Separat, speli şi tai, nu foarte mărunt, legumele şi le sotezi în tigaia în care ai rumenit carnea. După ce s-au înmuiat presari restul de făină, torni pasta de roşii, vinul şi supa de vită. Amesteci, ca să nu se formeze cocoloaşe, laşi la fiert 5-6 minute, apoi presari chimenul şi mai ţii 10 minute. Dai sosul deoparte.
Încingi cuptorul, la foc mediu (180 grade C). Torni sosul peste cotletele din tavă şi o bagi în cuptor pentru 60 de minute.
Între timp prepari găluştele. Cerni făina pe o planşetă de lucru sau pe masa curată, faci o gropiţă în mijlocul ei, presari ½ linguriţă sare, 2 linguri de apă şi ouăle bătute uşor. Frămânţi până obţii un aluat de consistenţă moale. Îl dai la frigider aproximativ 10-15 minute.
Pui la fiert o oală cu 2,5 litri de apă, adaugi restul de sare şi formezi cu o linguriţă găluşte, cât un deget mic de copil. Le fierbi cam 12-15 minute, apoi le pui în tavă peste cotlete. Presari cu pătrunjel tăiat fin şi serveşti.
Urmăreşte emisiunea ,,La mulţi ani, Prima TV! După 17 ani povestea continuă" AICI
Urmăreşte emisiunea ,,La mulţi ani, Prima TV! După 17 ani povestea continuă" AICI