În cautarea marinatei ideale

12 noiembrie 2025   Ponturi în bucătărie

Cu aceste patru rețete, poți transforma orice carne într-o experiență culinară unică, deoarece aromele potrivite pot face diferența dintre o simplă friptură și un preparat memorabil. 

Marinată mediteraneeană pentru pui și curcan

Perfectă pentru grătar, cuptor sau fripturi rapide în tigaie.

4 linguri ulei de măsline extravirgin

sucul și coaja rasă de la 1 lămâie

3 căței de usturoi zdrobiți

1 lingură miere sau sirop de arțar

1 lingură muștar Dijon

sare și piper după gust

1 linguriță oregano uscat sau cimbru

Timp de marinat: 2-4 ore în frigider

Marinată cu ierburi și vin roșu pentru vită 

Ideală pentru fripturi, antricot, mușchi sau frigărui.

200 ml vin roșu sec

3 linguri ulei de măsline

2 căței de usturoi tocați

1 ceapă mică, tăiată mărunt

1 frunză de dafin

sare, piper negru, proaspăt măcinat

1 crenguță rozmarin sau 1 linguriță rozmarin uscat

Timp de marinat: 6-8 ore sau peste noapte

Marinată asiatică dulce-picantă pentru porc

Excelentă pentru coaste, mușchi sau fripturi la grătar.

3 linguri sos de soia

2 linguri miere sau zahăr brun

1 lingură ulei de susan prăjit

1 linguriță ghimbir ras

2 căței de usturoi tocați

1 linguriță pastă de chili sau fulgi de ardei

1 lingură oțet de orez sau suc de limetă

Timp de marinat: 4-6 ore sau peste noapte

Marinată orientală cu iaurt și condimente pentru miel sau pui

Excelentă pentru kebap, frigărui sau pulpe de pui la grătar.

200 g iaurt natural

2 linguri ulei de măsline

2 căței de usturoi zdrobiți

1 linguriță chimen măcinat

1 linguriță coriandru măcinat

1/2 linguriță boia afumată

sucul de la 1/2 lămâie

sare și piper

Timp de marinat: 3-6 ore

Sfaturi de chef

• Folosește vase din sticlă sau ceramică, nu metal.

• Scoate carnea cu 30 de minute înainte de gătire.

• Fierbe marinata folosită dacă vrei să o transformi în sos de servire.

Mai multe