Ingredient sub lupă: Aroma nobila a frunzei de dafin

16 noiembrie 2023   Ponturi în bucătărie

Cunoscut cu precădere drept o plantă culinară aromată, dafinul este folosit în bucătăriile din întreaga lume pentru gustul pe care îl oferă diverselor preparate precum tocănițe, supe și sosuri. Iată care este povestea lui!

Frunza de dafin provine din copacul cunoscut științific sub numele de Laurus Nobilis, având o nuanță verde-închis, formă alungită și un aspect lucios. Cele mai cunoscute bucătării în care este folosit acest condiment sunt mediteraneeană, indiană și caraibiană. În timp ce frunzele de dafin proaspete au o aromă ușor amăruie, citrică, cele uscate amintesc de gustul balsamic al nucșoarei.

Poți aprecia calitatea frunzelor de dafin uscate prin intensitatea aromei și a culorii acestora: cu cât sunt mai verzi, cu atât este mai bună calitatea. Spre deosebire de alte plante aromatice cu frunze, frunzele de dafin nu se rup când sunt gătite, astfel încât sunt adesea scoase înainte de a servi preparatul pentru a nu da senzația de amărui. Această plantă are, însă, și numeroase proprietăți curative: protejează sistemul imunitar, este o sursă bună de vitamina A, vitamina B6 și vitamina C. În plus, un ceai de frunză de dafin poate ajuta la calmarea problemelor digestive. Te invităm să descoperi în aceste pagini câteva rețete inedite ce conțin acest ingredient plin de savoare.

Supă de linte cu bacon

Ingrediente

300 g bacon

200 g linte roșie

400 g roșii, tocate

1 l supă de legume

1 lingură ulei de măsline

3 foi de dafin

2 cepe medii, tocate

1 ardei iute roșu

sare de mare și piper negru

2 căței de usturoi, tocați

Mod de preparare

Pui uleiul într-o cratiță și călești ceapa tăiată mărunt cu puțină sare. O lași până devine translucidă, apoi adaugi usturoiul și ardeiul iute fără nervuri și semințe, tăiat mărunt. Amesteci și călești acest amestec 5 minute, după care adaugi baconul tăiat, păstrând câteva fâșii pentru ornat. Continui să gătești încă 3 minute.

Peste baconul călit, adaugi lintea și roșiile și lași să clocotească puțin, apoi torni supa de legume, pui frunzele de dafin

și aduci la punctul de fierbere. Lași să fiarbă aproximativ 20 de minute sau până ce lintea este fiartă. Îndepărtezi frunzele de dafin și poți servi cu salată de ceapă roșie.

Pui cu usturoi

Ingrediente

8 pulpe de pui

2 linguri sos de soia

1 lingură oțet de mere

1 ardei gras roșu

1 ceapă

1½ linguriță zahăr

zeama de la 1 lămâie

8 căței de usturoi, zdrobiți

8 frunze de dafin

piper boabe

¼ linguriță sare

piper

Mod de preparare

Încingi puțin ulei într-un vas antiaderent pentru prăjit, condimentezi puiul cu sare și piper și îl pui în uleiul încins. Când este rumenit bine, te asiguri că nu ai prea multă grăsime în tigaie. Dacă e nevoie, mai scurgi și lași doar puțină.

Separat, tai ardeiul gras în fâșii și ceapa în rondele subțiri și le adaugi în vasul în care ai gătit carnea. Amesteci 1 cană de apă cu sosul de soia, oțetul, zeama de lămâie și zahărul și torni în vas, peste carne și legume. Aduci la punctul de fierbere, apoi adaugi usturoiul, foile de dafin, piperul boabe, acoperi vasul cu un capac, reduci focul. Lași să fiarbă 30 de minute, apoi îndepărtezi capacul și frunzele de dafin, și mai lași să fiarbă 10 minute, până ce consistența sosului este mai cremoasă. Se servește cu orez.

Tocăniță de vițel

Ingrediente

1 kg carne de vițel

¼ cană făină

5 morcovi

¼ linguriță piper proaspăt măcinat

5 lingurițe ulei vegetal

2 cartofi mari

2 linguri oțet de vin roșu

1 cană vin roșu

3 căni supă de legume

2 lingurițe sare

2 frunze de dafin

1 ceapă medie

Mod de preparare

Într-un castron, amesteci făina cu piperul și adaugi carnea de vițel tăiată în cuburi mai mari. Tăvălești bucățile de vită prin făină, apoi le pui la rumenit într-o cratiță. Le gătești bine pe toate părțile, apoi dai deoparte.

În același vas, adaugi oțetul și vinul și gătești la foc mediu-mare, răzuind, cu o lingură de lemn, bucățile rumenite de la carne. Adaugi apoi carnea, frunzele de dafin și supa de legume și aduci la punctul de fierbere la foc mic.

Acoperi cratița și lași la fiert, îndepărtând, din când în când, surplusul de grăsime de la suprafața lichidului. Lași să fiarbă aproximativ o oră, până ce carnea se frăgezește, apoi adaugi legumele tăiate după bunul plac și mai lași la fiert până ce acestea sunt gătite, încă 25 de minute. Dacă ți se pare că nu are suficient sos, mai poți adăuga apă. Condimentezi cu sare și piper, îndepărtezi foile de dafin și servești în boluri.

Mai multe