Ingredient sub lupă: Gust pe „ritmuri“ de tonka
Boabele de tonka sunt adevărate bijuterii aromatice în universul gastronomiei, deși pentru mulți rămân un ingredient misterios. Aroma lor unică le face extrem de apreciate, mai ales în deserturi fine. Te invităm să pătrunzi, odată cu noi, în universul fascinant al acestora!
Boabele de tonka sunt semințele unui arbore originar din America de Sud, în special din Venezuela și Brazilia. Acestea au un parfum intens, dulceag, care amintește de vanilie, migdale, scorțișoară și cuișoare. Compusul care le dă acest miros inconfundabil este cumarina. Tonka este considerată de unii o „vanilie a gastronomiei de lux“, fiind folosită de chefi renumiți în creme, înghețate, ciocolată și chiar băuturi, dar și în sosuri dulci, ganache-uri, cocktailuri și chiar preparate savuroase, unde contrastul dulce-amar poate deveni o experiență culinară unică. Boabele de tonka se combină excelent și cu fructe coapte, cum ar fi pere, prune sau mere, fiind perfecte pentru tarte ori compoturi rafinate. Așa cum un parfum de lux are nevoie doar de o picătură pentru a cuceri, la fel și discreta tonka transformă experiența culinară într-una memorabilă.
Înghețată de vanilie cu tonka
Ingrediente
250 ml smântână pentru frișcă
500 ml lapte
100 g zahăr
5 gălbenușuri
1 păstaie de vanilie
½ boabă de tonka
Mod de preparare
Într-o cratiță nonaderentă, încălzești laptele, smântâna de frișcă, adaugi păstaia de vanilie și tonka.
Separat, bați gălbenușurile cu zahărul, apoi le adaugi, treptat, în lichidul fierbinte și gătești la foc mic până se îngroașă ușor.
Lași la răcorit, apoi torni într-o casoletă de înghețată și dai la congelator.
Biscuiți de ciocolată cu tonka
Ingrediente
250 g făină
½ boabă de tonka
1 ou
100 g fulgi de ciocolată neagră
150 g unt
100 g zahăr
Mod de preparare
Amesteci untul cu zahărul și cu oul până obții o consistență cremoasă. Adaugi făina, boaba de tonka rasă și încorporezi fulgii de ciocolată.
Pe un blat, formezi biscuiții cu ajutorul unei forme sau cu o gură de pahar.
Pui hârtie de copt într-o tavă, așezi biscuiții la distanță unul față de celălalt, astfel încât să nu se lipească. Dai la cuptor pentru maximum 12 minute, lași la răcit și poți servi cu lapte cald.
Cremă de zahăr ars cu tonka
Ingrediente
1 cană zahăr granulat
½ boabă de tonka rasă fin
1 linguriță esență de vanilie
1 linguriță zahăr pudră
2½ căni lapte
4 ouă
4 gălbenușuri
afine, pentru decor
Mod de preparare
Într-o cratiță nonaderentă, torni zahărul și-l încălzești la foc mediu, amestecând constant până ce se caramelizează și capătă o culoare maronie.
Separat, încălzești laptele la foc mic până când începe să fiarbă.
Alegi formele preferate, torni uniform zahărul topit în ele și-l lași să se răcească și să se întărească.
Într-un bol mare, bați ouăle și gălbenușurile împreună cu esența de vanilie și cu tonka rasă. Adaugi, treptat, laptele încălzit, în timp ce amesteci continuu.
Torni compoziția obținută peste caramelul solidificat din forme, așezi formele într-o tavă cu apă caldă și coci aproximativ 50 de minute, până ce crema este fermă.
Scoți formele, le lași la răcit, apoi le dai la frigider 2 ore. Servești decorată cu zahăr pudră și afine proaspete.