Intoleranţă la gluten? Ce ai voie şi ce nu să mănânci

23 martie 2018   Ponturi în bucătărie

Persoanelor care prezintă intoleranţă la gluten sau celor care suferă de boală celiacă li se recomandă excluderea produselor care conţin gluten din alimentaţie, pentru a preveni iritarea şi distrugerea celulelor intestinale.

Chiar dacă nu suferi de boală celiacă (reacţia sistemului imunitar la gluten), este bine să ţii regim dacă prezinţi anumite simptome care ar putea arăta că ai o sensibilitate la gluten (o proteină găsită în grâu, orz, ovăz şi secară).

Printre acestea se numără: durerile abdominale, diareea sau constipaţia cronică, furnicăturile la nivelul membrelor superioare şi inferioare, oboseala, infertilitatea sau densitatea osoasă mică. Singura metodă de tratament constă în dieta fără gluten, care trebuie ţinută întreaga viaţă, înseamnând că vor putea fi consumate doar anumite alimente.

Citeşte eticheta sosurilor

Multe dintre sosurile folosite în reţetele de paste, cele de soia, sucurile de roşii sau chiar anumite sortimente de condimente pot conţine făină de grâu, implicit gluten, aşa că, înainte de a cumpăra un produs, citeşte cu atenţie eticheta. Sau, cel mai bine, prepară-ţi acasă sosurile folosind făină de porumb sau amidon din cartofi pentru a le îngroşa.

Porumbul, cereala fără gluten

Dacă ţii dietă fără gluten, acest lucru nu înseamnă că trebuie să excluzi din meniul tău cerealele. Poţi consuma fără restricţii quinoa, mei, amarant, mălai, hrişcă, porumb şi tapioca, în diverse combinaţii, asigurându-te că nu conţin urme de gluten. Aşadar, nu uita să verifici eticheta!

Află mai mult pe clicksanatate.ro

Află mai mult pe clicksanatate.ro

Mai multe