Kaki

17 februarie 2014   Ponturi în bucătărie

Sau „fructul zeilor“ – aceasta este denumirea curmalului japonez. Istoricii cred că strămoşul arborelui kaki a fost adus în Japonia de pe continentul asiatic încă din epoca preistorică. Când a fost cultivat aici, copacul făcea fructe acre.

Cu toate acestea, după mii de ani de selecţie atentă, pomul a evoluat, făcând fructe dulci. Fructele se coc toamna, iar în filosofia japoneză se spune că nu este toamnă fără gustul delicios al acestora, care se mănâncă proaspete. Kaki este considerat antiseptic, bun pentru stomac şi pentru combaterea hipertensiunii, dar şi pentru tratarea mai multor suferinţe gastrice.

Fructele sunt utilizate ca ingrediente în prepararea unor savuroase prăjituri şi a îngheţatei, dar sunt delicioase mâncate ca atare. Specialiştii spun că le creşte valoarea nutritivă dacă nu li se curăţă coaja.

Mai multe