Laptele condensat, aurul alb al deserturilor

16 octombrie 2024   Ponturi în bucătărie

Laptele condensat este un produs lactat dens, îndulcit, obținut prin eliminarea unei părți considerabile din conținutul de apă din laptele obișnuit și adăugarea de zahăr. Acesta este și motivul pentru care este folosit cu precădere la prepararea deserturilor.

Procesul de obținere a laptelui condensat presupune încălzirea laptelui, pentru a se evapora aproximativ 60% din apă, rezultând un lichid gros, cremos, cu o consistență densă. Lichidul obținut este, ulterior, îndulcit, cel mai adesea cu zahăr, conferindu-i-se un gust foarte dulce. Laptele condensat este folosit în mod obișnuit la copt, în prepararea deserturilor și a băuturilor, deoarece adaugă rețetelor cremozitate, dar și dulceață.

Există două tipuri principale de lapte condensat: lapte condensat îndulcit, adică cel clasic, și lapte condensat neîndulcit, fără zahăr adăugat, făcându-l mai potrivit pentru rețete sărate. Datorită conținutului ridicat de zahăr, laptele condensat îndulcit are o durată lungă de valabilitate și nu necesită refrigerare până la desigilarea recipientului. Este un ingredient-cheie în multe deserturi, cum ar fi pandișpane, cremă caramel și plăcinte și este, de asemenea, folosit în diferite feluri principale de mâncare tradiționale din întreaga lume.

Budincă spaniolă Flan

Ingrediente

400 g lapte condensat

400 ml lapte integral

4 ouă

125 g zahăr

Mod de preparare

Separi albușurile de gălbenușuri și bați separat 4 gălbenușuri, apoi le adaugi în amestecul de lapte și bați bine cu un tel, până se omogenizează.

Bați albușurile până devin o spumă fermă și le pui peste laptele cu gălbenușuri, apoi le încorporezi cu o spatulă.

Strecori compoziția obținută și o torni în formele de budincă, pe care le acoperi și le pui în tava cu bain-marie pregătită. Dai la cuptorul preîncălzit 50 de minute. Scoți din cuptor și lași la răcit 10 minute, apoi dai la frigider 3 ore, după care răstorni pe farfurie și servești.

Lapte condensat de casă

Ingrediente

500 ml lapte integral

150 g zahăr

30 g unt

½ linguriță extract de vanilie

Mod de preparare

Într-o cratiță medie nonaderentă, combini laptele cu zahărul și pui la fiert la foc mediu, amestecând constant, pentru a se dizolva zahărul. După ce zahărul s-a topit, dai focul mai mic și lași să mai clocotească încă 30 de minute, amestecând în continuare.

După ce laptele a scăzut, adaugi untul și amesteci până ce acesta s-a îngroșat.

Iei de pe foc, adaugi extractul de vanilie și lași să se răcească complet, apoi transferi totul într-un recipient curat, care se închide ermetic. Astfel, poți păstra la frigider laptele obținut până la o săptămână.

Chec glazurat

Ingrediente

320 g unt moale

120 g zahăr

6 ouă

350 g lapte condensat

1 linguriță esență de vanilie

1 praf de sare

320 g făină

2 lingurițe praf de copt

Pentru glazură

220 g zahăr pudră

2 lingurițe pastă de vanilie

6 linguri lapte

coajă de lămâie, pentru decor

Mod de preparare

Mixezi untul cu zahărul, până când obții o cremă pufoasă, adaugi laptele condensat, la temperatura camerei, ouăle bătute în prealabil, iar la final, esența de vanilie și amesteci bine.

Încorporezi, în ploaie, făina, sarea și praful de copt și continui să amesteci până obții un aluat pe care-l răstorni într-o tavă de chec, unsă cu ulei sau cu puțin unt. Dai tava la cuptor 40 de minute.

Între timp, prepari grazura: amesteci zahărul pudră cu vanilia și combini, treptat, cu câte o linguriță de lapte. Ai grijă ca glazura să nu fie foarte lichidă!

Scoți checul, îl lași la răcit, apoi îl glazurezi și, la final, razi coaja de lămâie peste glazură. Înainte de servire, aștepți să se întărească glazura.

Mai multe