Lucian Popescu, despre mâncare şi gadgeturi
Tânărul şi simpaticul prezentator al emisiunii PlayTech, de la Prima TV, Lucian Popescu, găteşte! Din când în când, dar cu pasiunea celui căruia îi place la nebunie să mănânce! Preferă preparatele „simple, da' bune, făcute de mama, acasă. Şi mama e sfântă!“
Pe Lucian l-am descoperit, dacă pot spune aşa, când mă uitam la televizor. Mi-a plăcut eleganţa şi uşurinţa cu care se exprimă, aşa că i-am propus să fac cu el reţeta de vedetă din numărul de faţă al revistei. Răspunsul lui a venit prompt: „Sigur, cu mare plăcere!“
Bucate alese
M-am întâlnit cu el la restaurantul Cervo din Bucureşti. L-am „branduit“ cu şorţul „Click! Poftă bună!“ şi ne-am pus pe… treabă. Urma să gătim calamari. „Maria, eu ador să mănânc calamari pane. N-aş putea să spun că sunt un mare bucătar, dar nici nu mor de foame când sunt pe cont propriu. Dacă mă pune cineva să gătesc „filozofic“ şi cu accente franţuzeşti, pierd “, îmi spune Lucian. „Mă pricep la astea bio... cartofi prajiţi, omlete, fripturi. În plus, la noi acasă, asta cu bucătăria internaţională nu a prins. Vrei bucătărie internaţională? Du-te în oraş, băi băiatule! Îmi spune mama“, continuă el râzând.
Îl întreb dacă a vrut să prepare ceva şi i-a ieşti cu totul şi cu totul altceva? „Asta-i intrebarea aia la care răspunzi cu clătita lipită de tavan. Hahaha! Nu am nicio poveste amuzantă, dar am destule cu tăiat la deget şi fript în palmă, din păcate “, îmi răspunde amuzat. Ca orice tânăr foarte ocupat şi tot timpul pe fugă, preferă burgerii americani, mâncarea chinezească şi pe cea grecească, dar cel mai mult îi place bucătăria românească. „Peisajul ăla de la munte, vara, cu toţi prietenii dragi, la o vilă, la un grătar cu mici, costiţe şi frigărui. Asta e bucătăria mea preferată. Ah, şi mai sunt şi sarmalele făcute de mama, pe care le recunosc dintr-o mie. Când suntem acasă gătesc ori eu, ori ea! Cine e ea? Nu-ţi zic! Se spune că-i bine să laşi loc de bănuială “, continuă simpaticul meu interlocutor.
Proiecte
Lucian a terminat facultatea de jurnalism, a fost reporter la o televiziune de ştiri, iar acum are un gadget show, la Prima TV, în fiecare duminică, începând cu ora 13.20. PlayTech, aduce în prim-plan cele mai practice aplicaţii, cele mai noi gadgeturi, dar şi cele mai ingenioase idei ale dezvoltatorilor români în IT. „Maria, îţi spun cu mândrie că fac parte din proiectul PlayTech. Momentan sezonul întâi s-a încheiat, iar cel de-al doilea va începe în februarie. Este un proiect la care ţin şi în care cred foarte mult şi mă bucur că lucrez alături de oameni frumoşi.
În emisiune scopul nostru este să îi ţinem pe telespectatori în pas cu tehnologia. Testăm tot ce se lansează nou pe piaţă şi ne dăm cu părerea. Şi când ai lângă tine junalişti cu multă experienţă în domeniu, cum poţi să pui la îndoială expertiza? În plus, sunt şi numeroşi români care fie dezvoltă aplicaţii de succes, fie proiectează gadgeturi utile, poveşti pe care le prezentăm şi noi“, îmi spune Lucian foarte serios.
Ce-şi doreşte un tânăr la 23 de ani? „Să fie bine, aşa în general! În primul rând, mă bucur! Am o mulţime de prieteni adevăraţi cu care îmi place să mă văd. Joc, din când în când, baschet şi, recunosc, sunt dependent de FIFA pe Playstation“, continuă el şi văzându-mă uşor nelămurită îmi spune imediat: „Maria, e un joc de fotbal!!“
Reţeta de calamari la tigaie a lui Lucian
Calamarul curăţat, spălat şi tăiat l-am tras la tigaie în puţin ulei.Apoi am adăugat o ceapă şi un ardei capia tăiat cubuleţe, o linguriţă de zahăr şi am „stins“ cu 100 ml de vin alb, amestecat cu o linguriţă de oţet şi am ţinut câteva minute. Separat, am hidratat, 30 de minute, o mână de ciuperci chinezeşti. Le-am „aruncat“ în tigaie şi, după 5 minute, am mai pus, pentru un gust picant, o linguriţă de pastă de ardei iute. Rezultatul a fost devorat de noi (Lucian, Sorin şi, normal, eu) în doar câteva minute.
foto: Sorin Stana text: Maria Belu