Macul previne osteoporoza
Floare care înfrumuseţează câmpurile şi pajiştile mai ales vara, macul are şi proprietăţi medicinale. Printre altele, remediile din plantă susţin sistemul osos şi previn insomnia.
De la mac (Papaver somniferum) se folosesc în scop terapeutic mai ales seminţele. Printre substanţele active ale plantei se numără sărurile minerale, acizii graşi mono şi polineaturaţi, lipidele şi proteine. Din seminţele de mac se face uleiul presat la rece, care este considerat remediu pentru numeroase boli.
Seminţe au efecte sedative, tonice, emoliente, calmante. De asemenea, sunt considerate afrodisiace. Ele mai ajută la expectoraţie şi au rol sudorific, în caz de răceală, scăzând febra. Atenţie! Din seminţele de mac se face opiumul, un drog foarte puternic şi toxic. Aşadar, ai mare grijă să nu depăşeşti doza de remediu pe bază de mac recomandată de specialist.
Întăreşte sistemul osos
În secolul al XIX-lea, osemintele dintr-un sat din Slovacia au fost deshumate pentru a fi mutate. Astfel, s-a observat că oasele erau într-o stare foarte bună. Ulterior, cercetătorii au efectuat un studiu pentru a afla cum a fost posibil acest fapt şi au aflat că locuitorii acelei aşezări consumau de 3-5 ori pe săptămână seminţe de mac. Seminţele de mac se folosesc de mult timp pentru că sunt folositoare pentru sănătatea oaselor, ele conţinând mult calciu, fier şi acid folic. De asemenea, uleiul din seminţe de mac este foarte bogat în fosfor şi contribuie la absorbţia calciului în oase.
Calciul regăsit în mac ajută ca pe măsură ce îmbătrânim, oasele să rămână puternice, ferindu-ne de osteoporoză. Pentru menţinerea masei musculare se recomandă să se consume 1-2 linguriţe de ulei din seminţe de mac, presat la rece. În cazul osteoporozei se indică un consum de 2-3 linguriţe de ulei din acest remediu în timpul meselor zilei.