Mai bune când sunt gătite
Chiar dacă se recomandă ca legumele să fie consumate cât mai puţin procesate termic, pentru a nu-şi pierde din proprietăţile nutritive, unele dintre acestea au mai multe vitamine şi minerale după ce sunt gătite.
În timpul preparării, structura celulară a anumitor legume se modifică, ceea ce permite absorbţia mai uşoară a substanţelor nutritive de către organism. Însă, pentru a beneficia de acestea, este important să gătim în mod corect legumele.
Spanacul, bogat în fier Prin procesul de preparare termică, substanţele nutritive din frunzele de spanac sunt mai uşor de asimilat. Această legumă este bogată în calciu, fier, magneziu, luteină şi antioxidanţi, precum betacaroten.
Mai mult, cantitatea de calciu absorbită de organism din spanac fiert este de 3 ori mai mare decât dacă ai mânca frunzele crude. Prin fierbere se elimină din acidul oxalic, compus care împiedică asimilarea calciului.
Consumul de spanac de cel puţin de două ori pe săptămână previne apariţia artritei, a bolilor cardiovasculare şi a astmului. De asemenea, spanacul combate celulele canceroase şi ajută organismul să se refacă mai repede după şedinţele de chimioterapie.