Mălaiul, mai mult decât „artizanul“ mămăligii

Ne-am obișnuit să folosim mălaiul pentru a face celebra mămăligă, însă multe popoare îl întrebuințează pentru multe alte preparate. Iată o parte din povestea porumbului și a mălaiului și câteva rețete inedite pe care le poți prepara acasă!

Porumbul a fost folosit ca înlocuitor al cafelei. În anii 1800, când cafeaua era prea scumpă și rară, americanii foloseau porumb uscat ca înlocuitor al cafelei, iar cenușa știuleților de porumb ars era folosită ca bicarbonat de sodiu. Pe lângă faptul că reprezintă un aliment extrem de important în culturile gastronomice ale lumii, există o mulțime de produse industriale în al căror proces de producție se folosește porumbul: hârtia, antibioticele, lipiciul, etanolul, produsele cosmetice, detergentul și vopseaua. Pe de altă parte, în ciuda producției uriașe de porumb, doar o mică parte este destinată gătitului, o mare parte fiind folosită pentru consumul animal, pentru etanol de porumb și alte produse din porumb, cum ar fi uleiul de porumb, siropul de porumb și amidonul de porumb. În România, cel mai întâlnit preparat este mămăliga, în mai multe colțuri ale lumii, mălaiul este folosit pentru a prepara atât feluri principale, cât și deserturi, în timp ce în Asia, amidonul de porumb este adesea folosit ca agent de îngroșare pentru sosuri sau creme pentru prăjituri, având o putere de îngroșare dublă față de făina de grâu.

Alfajores

Ingrediente

Pentru aluat:

200 g unt, la temperatura camerei

150 g zahăr pudră

1/2 linguriță extract de vanilie

300 g făină

100 g mălai măcinat

3 gălbenușuri

1/2 linguriță praf de copt

1/2 linguriță bicarbonat de sodiu

1/4 linguriță sare

Pentru dulceața de lapte:

50 g zahăr granulat

50 g unt, tăiat cubulețe

75 ml lapte integral

1 cutie lapte condensat

Mod de preparare

Cerni împreună făina, mălaiul, sarea, praful de copt și bicarbonatul de sodiu și lași deoparte. În bolul unui mixer, amesteci untul și zahărul până obții o consistență cremoasă și pufoasă, adaugi gălbenușurile și extractul de vanilie și continui să amesteci. Încorporezi amestecul de făină și bați până când aluatul se formează și nu mai este lipicios.

Formezi o bilă din aluat, o aplatizezi ușor, o înfășori în folie de plastic și dai la frigider o oră, până când este suficient de tare pentru a fi rulat.

Scoți aluatul din frigider și-l lași să stea pe o suprafață tapetată cu făină câteva minute, pentru a putea fi rulat mai ușor. Tai rondele folosind o formă rotundă sau un pahar și așezi fursecurile în tava tapetată cu hârtie de copt, lăsând un spațiu de 1 cm între ele. Coci 10-12 minute sau până când marginile devin ușor aurii. Lași să se răcească complet.

Între timp, pregătești dulceața de lapte. Topești zahărul într-o cratiță la o temperatură medie, înclinînd ușor cratița pe măsură ce zahărul se topește.

Când zahărul este topit, adaugi untul și amesteci cu grijă pentru a nu face bule. Torni laptele puțin câte puțin, amestecând continuu. Adaugi cutia de lapte condensat și amesteci bine până când este încorporat complet. Continui să amesteci până când crema se îngroașă, 8-10 minute, și va căpăta o nuanță mai închisă de maro, apoi adaugi un vârf de cuțit de sare. Se va întări pe măsură ce se răcește.

Ungi cu cremă de lapte fiecare fursec cu o linguriță, apoi pui un alt fursec deasupra și apeși ușor pentru a le uni.

Supă-cremă de porumb

Ingrediente

4 linguri unt

1 ceapă albă, tocată

6 căni supă de pui sau de legume

2 conserve porumb sau porumbul de pe 6 știuleți proaspeți, necopți

100 ml smântână de gătit

1 linguriță sare

½ linguriță piper negru, proaspăt măcinat

pătrunjel, pentru decor

Mod de preparare

Scurgi bine conservele de porumb sau cureți boabele de pe porumbul proaspăt și păstrezi câteva boabe pentru ornat.

Topești untul într-o oală adâncă, la foc mediu, adaugi ceapa și o călești până devine translucidă. Adaugi supa, boabele de porumb, sare și piper și aduci la punctul de fierbere, după care reduci focul la mic și lași să clocotească 20 de minute.

Pui supa într-un blender și mixezi până devine o cremă omogenă. Scurgi supa înapoi în oală trecând-o printr-o sită fină, folosind mișcări circulare cu ajutorul unei linguri de lemn. Arunci fibrele rămase, iar dacă supa e prea groasă, mai adaugi puțină apă, iar dacă este prea subțire, o mai pui la fiert până se îngroașă. Potrivești de sare și piper, dai de pe foc, adaugi smântâna și încorporezi. Ornezi cu pătrunjel și o servești caldă.

Muhlama

Ingrediente

1 cană lapte

1/2 cană smântână grasă

1 cană mălai

1/2 linguriță sare

1 cană brânză cheddar rasă sau mozzarella

30 g unt

1/2 linguriță pulbere de ardei iute (opțional)

Mod de preparare

Într-un vas cu pereți groși, încălzești (nu fierbi) laptele și smântâna la foc mediu. Adaugi mălaiul și sarea, și amesteci bine cu o lingură de lemn până când începe să se îngroașe și să se lege.

Pui brânza rasă și amesteci până când brânza se topește și se combină bine cu mălaiul, apoi adaugi untul amestecând până se topește complet. Dacă dorești să fie picant, adaugi și ardeiul iute. Se sevește imediat.

Mai multe