Mirodeniile iernii: Piperul

9 decembrie 2013   Ponturi în bucătărie

Se poate spune despre piper că este unul dintre cele mai banale condimente folosite în bucătărie. Nu există mâncare în care să nu adaugi macar un „praf“ de piper măcinat sau câteva boabe.

Piperul nu este doar un condiment. El are şi calităţi terapeutice în cazul durerilor abdominale, al tulburărilor gastrice şi al toxiinfecţiilor alimentare.

Piperul este cunoscut încă din Antichitate. Oamenii au fost impresionaţi atât de aroma sa, cât şi de faptul că putea să ascundă gustul cărnii alterate. Se spune că Alaric (370 - 410 d.H.), conducătorul vizigoţilor, care a rămas în istorie ca fiind primul „barbar“ care a cucerit Roma, ar fi cerut Romei o răscumpărare alcătuită din aur, argint şi... piper. Cine ştie... poate că nu avea posibilitatea de a păstra carnea proaspătă mai mult timp?

Mai multe