Paella, preparatul cu savoare iberică

15 august 2017   Ponturi în bucătărie

Unul dintre cele mai cunoscute feluri de mâncare spaniole este paella, o combinaţie savuroasă de orez, legume, carne sau fructe de mare. Reţeta diferă de la o regiune la alta şi în funcţie de asta se adaugă şi diverse condimente.

A bea sau a mânca?

Despre paella se spune că este contopirea perfectă dintre cele două culturi ale Spaniei, cea romană, reprezentată de tigaia în care se face mâncarea, şi cea arabă, prin ingredientul principal, orezul. Există o poveste veche legată de acest fel de mâncare. Se spune că servitorii regelui Moorish  au preprarat paella din resturile de mâncare de la un banchet regal. Ei le-au luat acasă şi au făcut paella. Defapt, se crede că numele vine de la cuvântul arab „baqiyah“, care însemna resturi de mâncare. Totuşi, numele paella vine de la tigaia in care se prepară. În limba sanscrită veche, termenul „pa“ însemna „a bea“, iar patella era vasul din care se bea, unul asemănător tigăii, care era folosit pe post de recipient la început şi nu pentru a prepara mâncarea în el.

O mâncare ieftină

Deoarece orezul era cultivat în Spania, iar ieşirea la mare a ţării oferea peşte şi fructe de mare din belşug, paella nu era un fel de mâncare costisitor. În plus, era uşor de preparat de muncitori şi de ţărani, care puteau să o facă şi în aer liber. Pentru a se găti mai uşor pe foc de lemne, paella era făcută în tigăi întinse, în detrimental celor adânci. La început a fost preparată în zona Valenciei, deoarece aici arabii au instalat un sistem de irigaţii pentru orez. Istoricii culinari susţin că paella autentică vine din zona Andalusiei, unde arabii găteau un fel de mâncare asemănător.

Ingredientele alese cu grijă

Nu toate tipurile de orez pot fi folosite pentru paella. Este nevoie de fie de un orez cu bob mediu rotund, care să absoarbă aromele şi supa şi să-şi păstreze în acelaşi timp forma, fie de un orez care capătă o textură cremoasă când este fiert. Poate fi adăugată carne de pui, de iepure sau chiar cârnaţi picanţi. De asemenea, se adaugă creveţi, scoici, crabi sau homari. Se asezonează cu condimente şi se adaugă ceapă, usturoi sau mazăre.

Mai multe