Petrisor Tanase: «Preparate românesti? Mâncarea de gutui, supa de visine...»
Vedetă TV, profesor şi maestru al artei culinare, Petrişor Tănase a gătit pentru multe dintre personalităţile de la noi, dar şi de peste hotare. Pune suflet în tot ce face, acesta fiind şi ingredientul secret al preparatelor lui. Cu îndrăgitul bucătar ne-am întâlnit în «laboratorul» lui de la berăria Gambrinus, din Bucureşti.
Ai lansat o modă în matinalurile TV româneşti, pentru că ai fost primul bucătar care a gătit în direct într-o emisiune. Lucrul acesta ţi-a schimbat viaţa? De mic mi-am dorit să fiu cântăreţ sau actor, să fiu cunoscut, să fiu vedetă. Mă uitam la filme şi visam, de multe ori, că voi ajunge star de cinema. Am jucat în piese de teatru la şcoală şi eram prim-solist la dansuri. Asta m-a făcut să nu-mi fie frică de lumina reflectoarelor şi, mai ales, de public. Aşadar, m-am decis să fac emisiuni culinare, şi iată că am reuşit să fiu iniţiatorul, regizorul, scenaristul şi moderatorul unor formate unice în acea perioadă. Am fost primul care a adus pe ecran formatul unor emisiuni- concurs: „Bărbaţi la cratiţă“, ce aduna în faţa micului ecran toată familia; „Dimineţile unui bărbat cuminte“, coproducţie cu TVR 2; „Vacanţă à la Petrişor“ - emisiune de turism gastronomic; „Ocolul Pământului cu farfuria plină“ - producţie TV de turism gastronomic şi de istorie culinară internaţională. Pot spune că dacă nu erau Florin Călinescu şi PRO TV, n-aş fi ajuns ceea ce sunt astăzi. Chiar dacă prima emisiune a fost făcută şi difuzată pe TVR Internaţional.
Da, avem bucătărie tradiţională! Cine spune că nu avem nu are cultură. Gastronomia românească a cuprins în paginile sale mâncăruri formidabile, însă noi, ca naţie, suntem
carnivori şi ne place să mâncăm multă carne preparată simplist, dar cu arome de mare excepţie.
Ca preparate tradiţionale româneşti reamintesc aici mâncarea de gutui din Muntenia, supa de vişine din Banat, sărmăluţele cu urdă din Moldova şi nu în ultimul rând ciorba de ardei umpluţi care se face în Ardeal.
Să respecte reţetele. Pot găsi idei şi pe site-ul meu. Pentru cozonac: să folosească făină de bună calitate şi toate materiile prime la temperatura camerei, iar pentru friptură să adauge vin la sfârşitul coacerii, pentru ca aromele să se combine. Deliciosul drob să aibă ouă şi mărar din abundenţă.
Banane prăjite. Le fac din 4 banane, 6 ouă, 200 g făină, 1 linguriţă de scorţişoară, 100 g zahăr şi ulei pentru prăjit. Tai bananele în felii de un centimetru. Amestec făina cu ouăle, zahărul şi cu scorţişoara. Trec bananele prin această compoziţie şi le prăjesc în ulei fierbinte. Când serveşti pudrezi cu zahăr.
Soţia, dar o mai ajut şi eu când am timp. De Paşte avem mâncăruri tradiţionale: drob, friptură de miel, sarmale, cozonac şi pască, făcute de fiica mea.
Înfiinţarea unei şcoli de gastronomie, iar când o fi să ies la pensie, să merg să mă odihnesc la umbra unui palmier. Ei bine, dar cu pensia de profesor s-ar putea să stau doar la umbra mea...
Text: Maria Belu; Foto: Sorin Stana