Potasiul ajută şi inima, şi creierul. Ce alimente sunt bogate în acest mineral
Funcţiile nervoase şi musculare sunt afectate atunci când potasiul şi sodiul din corp sunt în dezechilibru. Alimentele bogate în potasiu sunt, în general, considerate sănătoase.
Împreună cu sodiul, potasiul acţionează pentru a regla echilibrul hidric al corpului şi normalizarea ritmului cardiac. Potasiul funcţionează în interiorul celulelor, iar sodiul în afara acestora. Atunci când echilibru sodiu-potasiu este tulburat, funcţiile nervoase şi cele musculare au de suferit.
Nivelul scăzut de zahăr în sânge – hipoglicemia – duce la pierderi de potasiu, la fel şi posturile lungi şi diareea severă, potrivit doctorului farmacolog Earl Mindell.
Se consideră că 1.600 – 2.000 de miligrame de potasiu pe zi este aportul optim al acestui mineral pentru un adult sănătos.
Potasiul ajută gândirea limpede prin trimiterea de oxigen către creier şi reduce riscul de boli cardiovasculare. Totodată, ajută corpul să scape de deşeuri şi tratează alergiile.
Creşterea consumului de potasiu concomitent cu reducerea aportului de sodiu alimentar poate ajuta la diminuarea incidenţei bolilor cardiovasculare.
Excesul de potasiu este în mod normal eliminat de rinichi. Persoanele care au insuficienţă renală nu ar trebui să mănânce alimente bogate în potasiu sau să ia suplimente.