Povestea şniţelului. Feldmareşalul Radetzky a luat o reţetă de la Milano, cu care s-a dus la curtea imperială vieneză
20 octombrie 2016
Ponturi în bucătărie
Şniţelul sau Schnitzel în germană (originalul se numeşte Şniţel vienez – Wiener Schnitzel) este un preparat culinar din bucătăria austriacă.
Şniţelul este făcut dintr-o felie subţire de carne de viţel (poate fi folosit şi pui sau porc), bătută cu ciocanul de lemn, trecută succesiv prin făină, ou şi pesmet şi apoi prăjită în ulei sau unt. Interesant este că prepararea cărnii trecute prin făină, ouă şi pesmet s-a răspândit prima dată în Spania, încă din Evul mediu. Mai exact din Andalusia, care în 1491 a ajuns pe mâinile creştinilor. De aici, reţeta a fost preluată şi de italieni. De la Milano avea să ajungă la Viena. Prima reţetă scrisă sub denumitrea de “Kalbsschnitzel” a apărut în 1884.