Principalele tipuri de cuţite de bucătărie

26 ianuarie 2015   Ponturi în bucătărie

Cuţitul este cel mai bun prieten al bucătarului, fie el amator sau profesionist. Am putea face şi o comparaţie: cutiţul este pentru bucătar cum este racheta de tenis pentru tenisman sau tacul pentru jucătorul de biliard. Un cuţit prost sau neascuţit poate duce la accidentări, nervi sau, de ce nu, la o mâncare total nereuşită. Şi ele cuţitele de bucătărie, pot fi din inox sau ceramică şi pot fi de mai multe tipuri:

1. Cuţitul universal sau francez cum i se mai zice şi care ar trebui să fie nelipsit din orice bucătărie. Lama sa este intre 15-30 cm. Esteun cuţit bine echilibrat ca greutate dintre lamă şi mâner folosit ân general la tăierea şi pregătirea ingredientelor pentru gătit. Este unul din acele tipuri de cuţite de bucătărie care trebuie să fie mereu la îndemână.

SFAT! Nu căuta un cuţit uşor, pentru că greutatea este un avantaj pentru că te va ajuta să tai mai repede şimai bine. Şi nici unul prea greu nu este indicat, pentru că îţi va amorţi mâna mai repede şi devine neplăcut. Cântăreşte-l în mână şi îţi vei da seama dacă ţi se potriveşte sau nu.

2. Cuţitul de legume este acel tip de cuţit de bucătărie mic cu lamă şi mâner scurte. Cu el se poate curăţa ceapa, usturoiul, cartofii, castraveţii. Şi chiar dacă a apărut peelerul sau cuţitul econom acest cuţit de legume se transformă în mâna gospodinelor o adevărată unealtă de bază.

3. Cuţitul de pâine are o lamă lungă de 15-25 de centimetri, dreaptă şi întotdeauna zimţată cu zimţi mari. Dacă este de calitate bună sau foarte bine ascuţit poate tăiapâinea proaspătă fără să o rupă.

4. Cuţitul pentru tăierea cărnii fripte. Este la fel de lung cât cel al bucătarului, dar are o lamă mai îngustă decât acesta. Se foloseşte în general cu o furculiţă cu două braţe lungi care ajută la felierea cărnii fripte.

5. Cuţitul pentru filetare şi dezosare se întâlneşte în general în bucătăriile profesionale decât cele domestice. Este foloisyt pentru scoaterea oaselor şi îndepărtarea pielii de pe carne pentru obţinerea de fileuri.

Acestea sunt principalele tipuri de cuţite de bucătărie pe care ne-am gândit să vi le prezentăm astăzi. Evident că mai există şi altele, secundare, dar speciale, pe care ne permitem doar să le menţionăm: satârul, cuţitul de patiserie, cuţitul pentru brânză, cuţitul pentru roşii, cuţitulpentru stridii.

INFO! Toate aceste tipuri de cuţite de bucătărie sunt mult mai performante, dar şi mai scumpe, dacă sunt din ceramică. De ce? Pentru că nu are nevoie de ascuţire, materialul este antiaderent, nu se toceşte, e antialergic, se întreţine uşor şi nu schimbă gustul alimentelor.

sursa foto: 123rf.com

Mai multe