Quiche Lorraine sau tarta franţuzească – Istoria unui preparat gustos care i-a cucerit pe nemţi
Deşi quiche este în prezent un preparat clasic al bucătăriei franţuzelşti, aceasta îşi are originile, de fapt, în Germania, în ţinutul medieval Lothringen, care era sub stăpânire germană, scrie presa străină. Această regiune a fost mai târziu numită de francezi Lorraine. De aici şi denumirea preparatului: quiche Lorraine. Cuvântul „quiche“ provine din cuvântul german „Kuchen“, care înseamnă tort.
Originala tartă franţuzească „quiche Lorraine“ era o plăcintă deschisă, cu o umplutură făcută dintr-un amestec de ou şi smântână, cu bacon afumat. Abia mai târziu caşcavalul a fost adăugat în reţeta de quiche Lorraine. Iar dacă adaugi ceapă vei obţine o „quiche Alsacienne“, adică o tartă alsaciană. Blatul de la baza tartei era făcut, iniţial, din aluat de pâine, dar reţeta acestuia a evoluat foarte mult de atunci şi acum se prepară un blat subţire.
Tarta sau quiche Lorraine a devenit populară în Anglia, undeva după cel de-Al Doilea Război Mondial, şi a câştigat popularitate şi în Statele Unite ale Americii, în anii '50. Deoarece principalele ingrediente ale tartei erau de natură vegetariană, quiche era considerată cumva un preparat „nebărbătesc“ şi se spunea în popor că „bărbaţii adevăraţi nu mănâncă quiche“.
Astăzi găseşti multe variante de quiche, de la originala tartă quiche Lorraine şi până la reţetele cu broccoli, ciuperci, şuncă şi/sau fructe de mare. Quiche poate fi servită ca antreu, la prânz, la micul dejun şi chiar ca gustare de seară. E bine de ştiut, însă, că francezii nu ar servi acest preparat la micul dejun.
Ce trebuie să mai ştii despre delicioasa tartă franţuzească quiche:
* Oul din compoziţia de umplutură este de mare ajutor şi dă volum ingredientelor folosite pentru a umple tarta. Reţine: cu cât ai mai multe ingrediente, cu atât mai puţin vei avea nevoie de ouă pentru a da consistenţă unei tăvi de quiche.
* Orice legume adaugi în quiche, reţine că acestea trebuie, mai întâi, să fie sotate, preparate la aburi sau încălzite la microunde. Excepţie fac feliile de roşii sau vârfurile de sparanghel. Carnea trebuie neapărat să fie gătită în prealabil.
* Pentru vorbitorii de limbă engleză, tarta quiche clasică (cea în stil Quiche Lorraine) este preparată cu bacon şi brânză gruyère, deşi adăugarea oricărui tip de brânză este o tendinţă relativ modernă. De fapt, în regiunea Lorraine nu se foloseşte niciun tip de brânză sau caşcaval la prepararea unei quiche, ci doar smântână groasă (crème fraîche), ou şi bacon afumat. Varianta aceasta se numeşte, tehnic vorbind, „quiche au lard“ şi aşa a fost numită la origini. Cei din zona Lorraine spun că umplutura ar trebui să tremure atunci când tarta este coaptă, precum o cremă de tip custard (n.r. - un fel de cremă din lapte, ouă, zahăr şi arome).
* Quiche Alsacienne se prepară cu ceapă, spun specialiştii.
* În Germania, tarta quiche se prepară fără brânză sau caşcaval, iar dacă baconul este folosit în reţetă, mâncarea se numeşte „Speckkuchen“. Dacă tarta este făcută cu ceapă, se numeşte „Zwiebelkuchen“.
Ştiai că...
... o tartă quiche a fost servită la încoronarea regelui Henri al IV-lea, în 13 octombrie 1399? Aceasta se numea în engleza de la acea vreme o „doucetye“ („douce“ însemnând „dulce“ în limba franceză). Această tartă servită a fost ceea ce astăzi am putea recunoaşte drept o quiche, dar avea în compoziţie miere şi şofran, ingrediente adăugate în reţetă pentru a combina aromele dulci şi savuroase.
... termenul de quiche a apărut pentru prima dată în sursele scrise în Franţa, la începutul anilor 1800? Preparatul pe care îl numim şi azi quiche a ajuns în America de Nord la sfârşitul anilor 1970 şi a câştigat popularitate în anii '80. Însă termenul a fost menţionat chiar mai devreme, în ediţiile din 1931 şi 1951 ale revistei „Joy of Cooking“, iar reţetele de quiche (inclusiv modul în care se pronunţă cuvântul) au apărut în ziarele americane încă de la mijlocul anilor ’50.
Quiche Lorraine, tartă la cuptor
Quiche Lorraine, tartă la cuptor