„Regina brânzeturilor“, delicatesa care poate fi produsă doar într-un sat din Suedia: teoriile despre meteoriţi din spatele gustului său unic

28 iulie 2015   Ponturi în bucătărie

Brânza Västerbottensost, delicatesă servită şi în cadrul nunţilor regale sau la luxosul restaurant Noma din Copenhaga, poate fi făcută doar într-un sat din Suedia. Reţeta originală şi motivul pentru care această gustare poate fi produsă doar în cea mai nordică regiune suedeză reprezintă unul din cele mai bine păstrate secrete ale gastronomiei.

Satul Burträsk, din Suedia, este singura zonă din lume în care se produce brânza Västerbottensost, un soi scump de brânză tare, galbenă, cu găuri, despre care se spune că înglobează cu succes toată gama de gusturi: dulce, sărat, acru şi amar. Expusă la tarabe în timpul festivalurilor suedeze de vară, dar servită şi în cadrul dineurilor sau nunţilor regale, la petrecerile de decernare a premiului Nobel sau la restaurantul de lux Noma, din Copenhaga, această brânză delicioasă a inspirat chiar şi artiştii. Faimosul dramaturg August Strindberg a pomenit-o în poeziile sale, în timp ce Prinţul Hassan al Iordaniei a spus că brânza Västerbottensost este ce iubeşte cel mai mult la Suedia.

continuarea pe adevarul.ro

adevarul.ro

Mai multe