Reteţa tradiţională a sărmăluţelor cu frunză de varză. Care sunt ingredientele secrete şi cât timp trebuie fierte pentru a obţine un gust fin şi inconfundabil

9 martie 2017   Ponturi în bucătărie

Considerate o adevărată piesă de rezistenţă a bucătăriei româneşti, tradiţionalele sărmăluţele sunt o adevărată probă de foc pentu fiecare gospodină.

Astăzi, vă prezentăm o reţetă de sărmăluţe cu frunză de varză crudă, maeştri bucătari  dând asigurări că acestea au gust mai fin decât cele cu varză murată. Reţeta aparţine profesorului bârlădean Nicolae Curelea, un maestru al bucătariei moldoveneşti.

Ingrediente:

carne de vită – 0,5 kg; carne de porc, un pic mai grasă – 0,5 kg; varză dulce – 4-5 kg; borş pentru opărit varza – 2 l; miez de pâine integrală – 300 g sau 100 g orez (ori una, ori alta); 150 ml lapte dulce pentru înmuiat pâinea; ceapă – 250 g; morcov – 100 g; bulion de roşii – 50 g; 200 g unt pentru călit ceapa şi morcovul; o legătură de pătrunjel verde, tocat mărunt; o legătură de mărar verde, tocat mărunt; 2-3 ouă bătute bine; sare – după gust; piper râşnit – după gust; cimbru frecat – după gust; 2 ardei graşi – pentru tocat şi pus pe fundul oalei şi deasupra sarmalelor; crenguţe de cimbru şi de mărar pentru pus pe fundul oalei; roşii – 1 kg; lichidul de fierbere – alcătuit din patru părţi egale din: zeamă de carne, borş, suc de roşii, vin alb sec, plus o linguriţă cu vârf de vegeta. Asta ar veni cam 1,5 l de lichid în total.

Află cum se prepară sarmalele pe adevarul.ro.

Află cum se prepară sarmalele pe adevarul.ro.

Mai multe