Reţeta zilei de marţi. Brozbuţe cu groşcior, ca la Hărniceşti

5 iulie 2016   Ponturi în bucătărie

O dimineaţă savuoasă şi masa plină cu brozbuţe! Aşa, ca-n sat la Hărniceşti. Nu, nu mă ţin de basne (glume, minciuni - n.n.) în zori de zi. Şi satul şi brozbuţele există. Iar ca s-ajungeţi pe la prânz la masă, demult se cuvenea să fi plecat!... pentru că Hărniceştii sunt un sat din Maramureşul Istoric. Ei, şi în acest loc de poveste vă-ndemn să căutăm... reţeta zilei.

În casa veche de vreo două veacuri a familiei lui Ioan Iurca asta se găteşte dintotdeauna. Brozbuţe cu groşcior mâncară toţi strămoşii lui. Şi vor mânca, se pare, şi urmaşii… Cât despre satul Hărniceşti, să vă zic doar vreo două vorbe, până nu ne luăm cu treaba în bucătărie: e una dintre aşezările comunei Deseşti, de veghe-acolo, la hotarul ţării, încă de pe la anul 1360. Oamenii locului îs gospodari. Adică... harnici. Cum li-i şi numele, de altfel. Şi foarte inventivi, de bună seamă, căci, iată, la Muzeul etnografic al Transilvaniei (Cluj-Napoca) ai să afli un complex de tehnică rurală din Hărniceşti, trei instalaţii care funcţionează alternativ cu aceeaşi sursă de apă, respectiv moara pentru măcinat cereale, piua pentru îngroşarea ţesăturilor din lână şi o vâltoare utilizată pentru a bate lâna, ca şi şi pentru spălarea hainelor din lână şi a covoarelor.

continuarea pe antenasatelor.ro

continuarea pe antenasatelor.ro

Mai multe