Reţetele de Paşte ale gospodinelor de la Marea Egee: supa Magiritsa, mielul glazurat cu miere şi sos Tzatziki, pâinea pascală
Se apropie Paştele, iar gospodinele îşi fac deja planuri pentru mesele festive. Tradiţia spune că în perioada sfintelor sărbători se mănâncă preparate din carne de miel, ciorba, friptura şi drobul fiind combinaţia pe care o găsim în mai toate bucătăriile românilor. Pentru a diversifica meniul pascal, bucătarul buzoian Cristi Dobre ne propune o reţetă exotică, pe bază de miel, preluată din bucătăria cipriotă şi elenă.
”Grecii şi ciprioţii sunt creştin-ortodocşi şi, ca şi noi, profită la maximum de zilele de sărbătoare pentru a-şi umple mesele cu delicatese preparate în casă. Toată familia participă la pregătiri iar în după noaptea de Înviere invită prieteni, rude, colegi de muncă, fac grătare de tip Souvla, Kleftiko, cu miel şi alte multe delicatese”, spune Chef Cristi Dobre. Una dintre bunătăţile pascale ale ciprioţilor este supa Magiritsa, din organe de miel, pe care creştinii o consumă în noaptea de Înviere. ”Această supă se consumă gratis în restaurantul pe care îl conduc, în noaptea de Înviere, noi fiind şi foarte aproape de o mare biserică. Cei care ies cu lumină din biserică sunt primiţi de către ospătari cu tradiţionalul Hristos a Înviat şi cu câte o porţie din această supă. Acest obicei seamănă cu cel românesc în a oferi de pomană mâncare, de Paşti”, precizează Cristi Dobre, în prezent bucătar şef într-un restaurant din Cipru.
Pentru prepararea acestei supe avem nevoie de un kilogram de organe de miel – inimă, plămâni, rinichi şi ficat - o ceapă mare, tocată mărunt, şase fire de ceapă verde, tocată fin, trei salate de mărime mijlocie, tăiate şi ele cam de un centrimetru lăţime, cinci linguri cu vârf de mărar proaspăt, tocat, 120 de grame de orez, 120 mililitri de ulei de măsline, sare, piper şi două sau trei lămâi, al căror suc îl vom folosi la spălarea şi curăţarea organelor pentru supă.
”Pentru a prepara această supă tradiţională de Paşte, începem cu spălarea organelor de miel. Le frecăm cu puţină sare şi cu suc de lămâie apoi le spălăm încă o dată, cu apă, desfacem rinichii şi îi spălăm bine în interior. Într-o oală pentru ciorbă plină cu apă punem organele la fiert. Le ţinem pe foc până se fierb bine apoi le scoatem, le ţinem la răcit, după care le vom toca în cubuleţe mici şi înlăturăm stratul de grăsime, dacă există” spune Chef Cristi Dobre. Separat, punem o tigaie largă la foc moderat şi călim în ea ceapa şi organele, cu uleiul de măsline, după care adăugăm două, trei pahare de apă, fierbem compoziţia şi amestecăm circa zece minute. Adăugăm salata, acoperim cu un capac şi ţinem la fiert încă zece minute. Punem şi orezul în compoziţie după care aşteptăm până acesta este gata.
Află cum se prepară pulpele de miel glazurate cu miere si sos tzatziki pe adevarul.ro.