Reţetele de succes ale Iuliei

20 august 2016   Ponturi în bucătărie

Iulia Mărginean, frumoasa prezentatoare a emisiunii „Apel de urgenţă“, cu care te întâlneşti în fiecare luni, începând cu ora 20.30, la Prima TV, intră foarte des în bucătărie şi recunoaşte că este o gurmandă. Cu silueta ei, nu s-ar spune, dar dacă ea zice…

„Să ştii că intru des în bucătărie, dar mai contează şi în a cui…“, îmi spune râzând. Iulia are timpul drămuit, dar şi-a rupt puţin din el ca să ne vedem şi să vorbim despre mâncare şi… nu, numai! „… Dacă am multe filmări în timpul săptămânii, ceea ce se şi întâmplă în ultima vreme, mănânc mai mult prin oraş şi gătesc în weekend. Dacă vorbim de bucătăria mamei, acolo intru doar să iau la pachet. Şi cred că acea bucătărie este cea mai frecventată.“

Mâncare sănătoasă Iulia a plecat de acasă de la 14 ani, liceu şi facultate, aşa a învăţat să gătească şi să se descurce singură. „Practic, jumătate din viaţă am cărat mâncare gata făcută, de la mama. Încă fac asta. De câte ori mă întorc de la Zărneşti, am portbagajul plin cu mâncare. Am zeci de caserole de toate formele şi dimensiunile. Dar, între timp, mi-am schimbat şi stilul de viaţă şi obiceiurile alimentare, şi cumva şi cantităţile de hrană pe care le aduc. Sunt mai mici şi încerc să gătesc eu mai des şi mai sănătos. Nu cred că ştiu să gătesc, cred că ştiu să adaptez reţete. Da, îmi place în bucătărie, mai ales că am un ritual. Pregătesc toate ingredientele în boluri, toc tot ce am de tocat, şi de-abia apoi pornesc plita. Îmi place când iese bun. Şi mai mult îmi place când nu ard oalele. S-a mai întâmplat...“, îmi spune ea râzând. Recunoaşte că mănâncă aproape orice, dar niciodată fast-food de când a înţeles că sănătatea ţine, în primul rând, de alimentaţie. „În rest... porţie dublă, vă rog!“, zice ea şi continuă: „O gurmandă ca mine nu are o bucătărie preferată. Iubesc mâncărurile bune, indiferent de zonă ori de specific. Îmi plac şi cele picante, cu tot felul de condimente, salatele simple ori combinaţiile de legume cu fructe. De exemplu, o reţetă perfectă pentru vară, pe care am învăţat-o de la amicul meu bucătar Jakob Haussman, este o salată cu fenicul, busuioc verde şi pepene roşu. Tai un fenicul felii, îl sărezi, apoi pui busuioc proaspăt şi tocat bine. Torni şi un strop de ulei de măsline, apoi adaugi câteva cuburi de pepene roşu şi chiar 3, 4 felii de prosciutto. E delicios şi perfect pentru o zi caniculară, când parcă nu mai ai poftă de mâncare.“

Vis împlinit

„Sunt jurnalist, aşa cum zic cărţile de jurnalism, cam de când m-au recunoscut şi alţii din breaslă ca fiind unul dintre ei. Să tot fie vreo 7 ani de atunci! Înainte de a intra în familia Prima TV, am fost reporter la o altă televiziune. Acolo am învăţat o mulţime de lucruri şi tot acolo am întâlnit oameni de cea mai bună calitate. Nişte profesonişti adevăraţi. Presa scrisă nu m-a prins, pentru că odată ce iei virusul televiziunii şi faci totul gândind în imagini, nu mai poţi să te desprinzi“. Pe lângă meserie, îi place să picteze şi să facă drumeţii. „De câte ori am timp liber, iar Bucureştiul nu mă ţine cu nimic, fug acasă la Zărneşti, la părinţi şi la fratele meu. Acolo e sursa mea de energie. Şi, cum am mai spus, sursa mea de mâncare, căci vin încarcată, iar din Zărneşti mai faci doi, trei paşi şi ajungi pe Muntele Piatra Craiului. Sunt trasee uşoare, iar pădurea te cucereşte“, încheie interlocutoarea mea.

Mai multe