Ruladă de cocoş

Rulada de cocoş este un preparat servit la ocazii speciale la curtea Cantacuzinilor. Iar ceea ce urmează este, deopotrivă, pagină de istorie culinară şi pagină de istorie curată... căci se împletesc gusturile gurmand-gurmete ale epocii cu întâmplări de demult, când boieri şi boieroaice se-adunau la masă şi pentru a mânca, dar şi pentru a pune ţara la cale...

Marea postelnicească, Elina Cantacuzino, fiica domnitorului Radu Şerban, soţia marelui postelnic Constantin Cantacuzino, rămasă văduvă, s-a retras la moşia baştinei sale – Mărginenii.

Aici din plictis sau poate în amintirea chilomanurilor, postelniceasca Elina, s-a apucat să scrie un catastif de reţepturi şi chiar să le încerce tractând din când în când boierii şi boieroaicele de primprejur.

Când poruncea slugilor să gătească ruloul de cocoş, începea să împartă cocoşul întreg, dolofan, împănat de grăsimea galbenă lucitoare: pieptul într-o parte, pulpele în cealaltă, măruntaiele în oala de supă...

Află mai departe toate detaliile acestei delicioase RETETE ROMANESTI

RETETE ROMANESTI

Mai multe