Sarbatori în jurul lumii
Îți propunem o călătorie culinară festivă, în care vei descoperi trei preparate specifice acestei perioade din an, care poartă cu ele tradiția diferitelor popoare în toate colțurile lumii.
Țările Scandinave: Gravadlax
Gravadlax este un preparat tradițional scandinav, realizat din somon crud, marinat într-un mix de sare, zahăr, piper și ierburi aromatice. Are o istorie bogată, datând de secole.
Originea denumirii provine de la cuvintele suedeze „grava“, care înseamnă „a îngropa“ și „lax“, care înseamnă „somn“, făcând referire la metoda tradițională de conservare a peștelui în timpurile străvechi, când somonul era păstrat mai mult timp într-un amestec de sare și zahăr. Procesul de marinare s-a păstrat până astăzi și, pe lângă rolul de conservare a peștelui, acesta îi conferă o textură delicată și un gust bogat și rafinat. Odată preparat, Gravadlax-ul se servește cu pâine neagră, prăjită, sos cu muștar de Dijon, salată verde sau sos de hrean.
Ingrediente
300 g sfeclă roșie, crudă
50 g hrean proaspăt
1 lămâie
400 g sare grunjoasă
200 g zahăr
75 ml vodcă
1,5 kg somon dezosat
2 legături mărar
Mod de preparare
Cu până la două săptămâni înainte de ziua preparării sau cu cel puțin 48 de ore înainte de servire, speli sfecla și hreanul și le razi grosier. Razi fin și coaja de lămâie, o adaugi peste hrean și sfeclă, pui sarea, zahărul și vodca și amesteci bine.
Într-o tavă adâncă sau într-un vas așezi somonul și-l acoperi uniform cu amestecul pregătit. Acoperi vasul cu o folie de aluminiu sau cu folie alimentară, pui o greutate deasupra pentru a sta cât mai etanș și lași la frigider cel puțin 36 de ore.
Scoți somonul, îl speli sub jet de apă rece și îl usuci cu prosop de bucătărie.
Toci mărarul foarte mărunt, așezi somonul pe o folie alimentară, amesteci mărarul cu zeama de la lămâie și ungi carnea uniform cu el. Îl înfășori strâns în folie și îl dai la frigider pentru câteva ore.
Scoți somonul înainte de servire și-l servești feliat, cu sos de muștar.
Mexic: Chocoflan
Acest preparat cunoscut și sub numele de „pastel imposible“ sau „trenza de chocolate“ este un desert de origine sud-americană, ce combină două deserturi renumite: pandișpanul și budinca sau crema de zahăr ars. Chocoflan este adesea servit rece, iar consistența sa bogată și textura delicată îl fac potrivit pentru ocazii speciale sau pentru a impresiona invitații la o masă festivă. El combină perfect dulceața și cremozitatea caramelului cu gustul intens al ciocolatei, oferind o experiență culinară deosebită.
Ingrediente
Pentru crema caramel
70 ml apă
200 g zahăr
Pentru pandișpan
150 g unt sărat, moale
200 g zahăr
2 ouă
220 g făină
50 g cacao
2 linguri praf de scorțișoară
½ linguriță praf de copt
½ linguriță bicarbonat de sodiu
100 g iaurt de băut
Pentru cremă
397 g lapte condensat
170 ml lapte
110 g cremă de brânză dulce
3 ouă
1 lingură extract de vanilie
Mod de preparare
Încingi cuptorul, iar într-o tavă adâncă torni apă astfel încât să ajungă la jumătatea unei tăvi de tort sau tartă. Dai tava la cuptor, pe raftul din mijloc.
Într-o tigaie nonaderentă, pui zahărul pentru caramel în apă și dizolvi, amestecând până ce capătă o culoare aurie, apoi torni caramelul la baza formei de prăjitură.
Pentru aluat, mixezi untul aproximativ 5 minute, până devine pufos, adaugi ouăle și continui să mixezi până ce se omogenizează bine.
Adaugi, treptat, ingredientele uscate, alternând cu iaurtul. După ce este gata, dai deoparte.
Pentru cremă, mixezi bine toate ingredientele și dai deoparte.
Torni aluatul în tavă, peste caramel, nivelezi cu o spatulă, apoi torni amestecul de brânză. Acoperi forma cu o folie de aluminiu și o pui în tavă la bain marie. Apa ar trebui să ajungă la jumătatea tăvii de tartă.
Lași la copt aproximativ 35 de minute sau până când un cuțit introdus iese curat.
Scoți prăjitura și o lași să se răcească complet înainte de a o scoate din tavă. Se servește cu înghețată de vanilie sau frișcă
Puerto Rico: Pernil
Acest preparat tradițional din carne de porc este pregătit în special în timpul sărbătorilor sau al evenimentelor speciale. Termenul „pernil“ se referă la carnea de porc pregătită într-un mod specific, care îi conferă un gust delicios și o textură fragedă.
În procesul de marinare, denumit adobo mojado, se folosește un amestec de condimente specifice. O caracteristică o reprezintă folosirea cojii de portocală în marinată pentru mai multă aromă și pentru a da o tentă fresh. Coacerea la cuptor un timp mai îndelungat ajută la obținerea unei fripturi fragede la interior și crocante la exterior. Pernil este adesea servit alături de măsline, plăcinte cu carne, sosuri picante și alte garnituri specifice zonei.
Ingrediente
3 kg carne de porc cu șorici
Pentru marinare
16 căței de usturoi
1 lingură sare fină
1 linguriță oregano
20 ml ulei de măsline
2 linguri piper negru, proaspăt măcinat
sucul și coaja de la 1 portocală amăruie
Mod de preparare
Pentru marinată, pisezi 10 căței de usturoi și-i amesteci până obții o pastă în care adaugi sarea, oregano, uleiul de măsline, piperul, zeama de portocală și coaja de la portocală tăiată cubulețe sau rasă. Continui să amesteci și dai deoparte.
Cu un cuțit, desprinzi, ușor, șoriciul de carne, dar fără a-l îndepărta, iar din loc în loc faci căușuri mici în carne în care introduci cei 6 căței de usturoi rămași.
Pui carnea într-un vas mare, introduci o parte din sosul de usturoi sub șoriciul decupat, iar cu restul ungi carnea, acoperi vasul și dai la marinat la frigider peste noapte sau cel puțin 2 ore.
Scoți carnea de la frigider cu o oră înainte de a o găti și încingi cuptorul. Pui carnea într-o tavă nonaderentă, o acoperi etanș cu folie de aluminiu și o lași la cuptor, la foc mic, 5-6 ore. O verifici și o întorci din oră în oră, pentru a te asigura că nu iese prea uscată. Dacă nu mai are lichid, adaugi puțină apă fierbinte în tavă. Cu 45 de minute înainte de a o scoate din cuptor, dai folia deoparte și o lași la rumenit. Se servește cu garnitura preferată.