Sarmale făcute după o reţetă medievală păstrată în nordul României. Secretele au fost învăţate de la tătari
Femeile în vârstă din comunele din nordul judeţului Botoşani păstrează încă vechi reţete de sarmale autentice. Acestea au fost învăţate de la tătari şi apoi perfecţionate şi îmbunătăţite. O localnică din nord dezvăluie o parte din secretul acestor bunătăţi.
Sarmalele sunt un adevărat deliciu pentru români, mai ales de sărbători. Totodată, deşi au origini turceşti şi mongole, sunt considerate reprezentative pentru bucătăria românească. Reţetele de sarmale diferă de la o regiune la alta şi s-au modificat în timp.
În nordul extrem al României, în comunele judeţului Botoşani situate aproape de graniţa cu Ucraina, se mai păstrează vechi reţete de sarmale, unele cu rădăcini adânci în trecutul culinar al poporului român. Elena Ţârliman, o localnică de peste 60 de ani din comuna Ibăneşti, o comună din partea de nord a judeţului, face alături de alte gospodine din aceeaşi regiune sarmale după o reţetă foarte veche împrumutată de la tătari şi îmbunătăţită.
Află care este reţeta sărmalelor de la tătari pe adevarul.ro.