Secretele caşcavelei de Valea Doftanei. Ingredientele unice ale caşului produs de sute de ani după aceeaşi reţetă
Un gust unic, din care se revarsă puritatea laptelui şi mirosul pajiştilor sălbatice, îmbogăţit cu aromă de fum şi senzaţii greu de definit. Sunt doar câteva dintre lucrurile care se pot spune despre celebra caşcavea de pe Valea Doftanei, brânză produsă de sute de ani după aceeaşi reţetă şi căreia localnicii i-au dedicat şi un festival anual.
Printre numeroasele brânze româneşti, produse după reţete locale, păstrate cu sfinţenie – urdă, brânză de burduf în coajă de brad, brânza de Năsal – la loc de cinste se află şi caşcaveaua de Valea Doftanei, cu un gust inconfundabil, produsă în zonă după tradiţii vechi de sute de ani.
Nici nu ai cum să spui Valea Doftanei fără să nu aminteşti caşcaveaua, iar papilele gustative să nu ţi se inunde de aroma parfumată şi unică a caşului. Dar, pe cât de bună este caşcaveaua, pe atât de bine este păzită reţeta, transmisă în fiecare familie de la generaţie la generaţie.
continuarea pe adevarul.ro