Secretele reţetei de bulz, delicioasa mâncare din munţi. De ce trebuie ca 5 minute să se „odihnească” obligatoriu

25 februarie 2016   Ponturi în bucătărie

Deşi puţini orăşeni au avut ocazia să guste vreodată „bulz”, „boţ” sau „gâşte”, în creierii munţilor nu trece zi fără ca acest preparat să astâmpere foamea ciobanilor. Printre secretele bilei din mămăligă umplută cu brânză de oaie se numără şi lăsarea preparatului la odihnă, preţ de 5 minute.

Ioan Rus este cioban de mai bine de 40 de ani. S-a născut în comuna Spermezeu din Bistriţa-Năsăud şi a colindat toate regiunile ţării însoţit de mioare. Spune că a întâlnit bulzul, sub diferite denumiri „boţ” sau „gâşte” în toate zonele pe care le-a cutreierat.

Prima dată a gustat preparatul la stâna la care muncea, pe când avea doar 9 ani. A ajuns încet, încet să devină mâncarea de toate zilele din creierii munţilor, mai ales atunci când avea parte de o zi aglomerată.

Ciobanul a dezvăluit şi secretele acestui preparat, care mai poate fi întâlnit doar în munţi. Pentru bulz aveţi nevoie de mămăligă, caş de oaie şi puţin ulei sau untură.

continuarea pe adevarul.ro

continuarea pe adevarul.ro

Mai multe