Secretul preparatelor cu urzici, plantele care alungă boala
Mâncare de sezon foarte hrănitoare, urzicile se gătesc în diverse feluri. Maestrul gastromoniei româneşti, Radu Anton Roman, propune în cartea sa “Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti” (ed. Paideia) mai multe variante gustoase pentru preparate din prima buruiană a primăverii.
Mâncare de sezon foarte hrănitoare, urzicile se gătesc în diverse feluri. Maestrul gastromoniei româneşti, Radu Anton Roman propune în cartea sa “Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti”(ed. Paideia) mai multe variante gustoase pentru preparate din prima buruiană a primăverii. De altfel, despre această plantă miraculoasă, capabilă să vindece numeroase afecţiuni, notează şi etnologul Ion Ghinoiu în lucrarea “Obiceiuri populare de peste an”: Buruiana lui Marţ, populara denumirea a urzicii, e un aliment fortifiant după lunga iarnă, leac pentru vindecarea bolilor. Prin calităţile sale deosebite (prezenţa perilor urticanţi, rezistenţa la frig şi secetă, apariţia ei concomitent cu topirea zăpezii, valoarea practică şi terapeutică) urzica a fost asemuită cu iutele şi puternicul zeu Marte. Urzica este o plantă sacră, mâncată în anumite zile sau perioade ale primăverii: Dochia, Săptămâna Patimilor, Sâmbăta Paştelui şi altele. Pentru a fi iuţi şi sănătoşi de-a lungul anului, tinerii se sorcovesc cu frunze de urzică în zilele de Sângiorz, Paşte, Arminden”.
• 1 kg urzici tinere
•1 pahar cu lapte
• 50 g unt + 50 g unt pentru uns tava
• 4 linguri făină
• 4 ouă
•1 ceaşcă orez cu bob lung
• 200 g telemea
• piper