Seminţele de dovleac sunt bogate în fier. Cele mai importante minerale din organism şi sursele lor alimentare
Toate vitaminele şi mineralele sunt importante pentru buna funcţionare a corpului, însă unele au roluri esenţiale. Cantităţi prea mari sau prea mici pot provoca dezechilibre care trebuie neapărat corectate.
Deşi suplimentele de vitamine şi minerale sunt intens promovate şi consumate – majoritatea fără prescripţie medicală, din păcate – cele mai bune surse rămân tot alimentele consumate în cadrul unei alimentaţii sănătoase.
Astfel, sodiul este un mineral important pentru corp, cu rol în metabolismul proteinelor şi glucidelor, în transmiterea impulsurilor nervoase şi contracţia musculară, în controlul senzaţiei de sete, producerea urinei şi a altor secreţii – lacrimi, salivă, suc gastric, transpiraţie. Sarea se găseşte în majoritatea alimentelor, astfel că, la adulţi nu apare deficitul acestui mineral chiar dacă nu sărează mâncarea, întrucât toate elementele îl conţin.
Consumul excesiv de sodiu – adică peste 3-5 grame pe zi – produce hipertensiune arterială şi boli cardiovasculare. 77% din aportul zilnic de sare care ajunge în organism provine din sarea adăugată de producătorii din industria alimentară.
Potasiul este principalul mineral din interiorul celulelor, potrivit Abecedarului de nutriţie, coordonat de prof.dr. Nicolae Hâncu, medic de diabet, nutriţie şi boli metabolice. Acest minetal contribuie la buna funcţionare a nervilor şi a muşchilor, reglează ritmul cardiac şi distribuţia lichidelor în organism şi se găseşte în cartofi, banane, roşii, fructe uscate, leguminoase, vegetale crude, avocadă, ciuperci, carne salbă, lapte şi peşte.