Soia - alimentul ideal

20 octombrie 2014   Ponturi în bucătărie

Toată lumea a auzit de alimentele pe bază de soia, inclusiv despre proprietăţile ei de a preveni cancerul şi bolile de inimă. Deci, care este povestea? Soia se regăseşte în alimente sub formă de ulei de soia, lapte de soia, miso (pastă de soia), tempeh (un fel de tort de soia) şi tofu.

De asemenea, se adaugă şi în compoziţia altor alimente, precum pâine, cereal, produse din carne şi vegetariene (burger de soia şi hot-dog din soia). Alimentele care conţin soia sunt o sursă importantă de proteine pentru vegetarieni, deoarece aceasta conţine aminoa¬cizi – un tip de nutrient – de care oamenii au nevoie pentru a se menţine sănătoşi.

Puţin istoric

În China, termenul de fasole se referă la soia. În Antichitate, soia era cea mai cultivată plantă şi considerată printre cele cinci plante sacre (numite „wu-ku“ în chineză şi „du-te-koku“ în japoneză): mei, orez, grâu, orz şi soia.

Se ştie, de asemenea, că părintele legendarei tofu este Liu An (undeva în jurul anului 122 î.H.)

Denumirile botanice au început în anul 1753, o dată cu publicarea lucrării „Plantarumul speciilor“, scrisă de botanistul suedez Linnaeus. Anterior acestei date au mai fost şi alte descrieri ale plantei de soia. Astfel, Englebert Kaempfer – botanist german care a stat în Japonia între anii 1691 şi 1692 – a introdus soia în Europa. El a numit planta „daidsu” (transcrierea termenului japonez „daizu“). În 1737, Linnaeus a publicat cartea „Hortus Cliffortianus”, descriind plantele din grădina lui Clifford. Una dintre ele era soia. Hrănitoare şi sănătoasă

Autorii din vechime, aparţinând probabil literaturii Pen–ts’ao, menţionează soia într-o lucrare ce conţine un lung discurs privind proprietăţile sale. Soia este recunoscută a fi un remediu specific pentru buna funcţionare a inimii, ficatului, rinichilor, stomacului şi intestinelor.

Aceasta a fost folosită pentru stimularea plămânilor, la eliminarea toxinelor, pentru îngrijirea tenului şi stimularea creşterii părului. În plus, boabele crude de soia verde au fost utilizate pentru vindecarea hidropiziei, a problemelor tractului urinar, a circulaţiei sângelui, a guturaiului, frisoanelor şi intoxicaţiilor.

Beneficiile pentru sănătate constau în conţinutul bogat în nutrienţi, fiind folosită ca înlocuitor pentru alimentele mai puţin sănătoase. Alimentele din soia sunt o sursă de proteine, dar conţin şi fibre, vitamina B şi acizi graşi Omega 3. Soia şi preparatele din soia sunt ideale şi în curele de slăbire.

Conţinutul de proteine din soia sunt, de exemplu, de două ori mai mari decât carnea macră de porc, de trei ori decât ouăle şi de două ori decât laptele de vacă. Deci, pentru persoanele obeze, acestea pot obţine necesarul de proteine pe perioada în care ţin cură de slăbire. Soia şi produsele de soia sunt deosebit de benefice şi pentru persoanele în vârstă.

Laptele de soia se poate face şi în casă. Se foloseşte storcătorul de fructe sau aparatul de obţinut lapte de soia din comerţ. Nu aruncaţi „reziduurile” de la boabele de soia obţinute după stoarcere, deoarece conţin calciu uşor absorbabil, care ajută la tratarea osteoporozei şi prevenirea arterosclerozei. Mâncând aceste resturi, obţineţi uşor o stare de saţietate, aşa că este un bun auxiliar terapeutic pentru persoanele supraponderale. Puteţi amesteca aceste resturi şi cu făină de ovăz pentru prepararea unor prăjituri.

text: Maria Belu

sursa foto: Fotolia

Mai multe