Sos celebru obţinut din măruntaie de peşte

5 februarie 2016   Ponturi în bucătărie

Nu eşti lord destul prin romanele englezeşti dacă nu risipeşti ceva sos Worcestershire peste friptura de viţel – sau nu îl potriveşti apoi cu un pahar de Bloody Mary. E un obicei atât de des întâlnit încât mulţi cred că acest sos este o invenţie britanică sau că a fost adus din coloniile extrem-orientale. Este parţial adevărat. În realitate, britanicii au redescoperit acest sos în timpul Raj-ului britanic din India şi au fost pe dată atraşi de puterea aromelor sale.

Sosul era folosit însă de pe vremea Greciei antice, cu cinci secole înainte de Iisus, şi este foarte posibil ca în India să fi fost adus de armatele invadatorilor greci care au exportat nu doar strategiile de luptă şi cruzimea, ci şi obiceiuri alimentare. Pe vremea aceea, extrem de picantul condiment se numea liquamen sau, în Grecia antică, garum, de la un peşte numit garos.

continuarea pe historia.ro

continuarea pe historia.ro

Mai multe