Sosul de rodie, comoara rubinie
Acesta este unul dintre ingredientele aromatice ale bucătăriilor orientale, care transformă preparatele obișnuite în adevărate experiențe gastronomice. Hai să-i aflăm împreună povestea și să descoperim câteva rețete delicioase!
Obținut prin reducerea sucului de rodie până capătă o consistență densă și o culoare rubinie intensă, acest sos are un gust complex, dulceag, acrișor și ușor amărui, cu o aciditate fină, ce echilibrează perfect aromele grase sau intense.
Folosit în bucătăria tradițională iraniană, libaneză sau turcească, melasa de rodie, cum mai este numită, este ideală în tocănițe cu carne de pasăre sau de vită, în dressinguri pentru salate cu brânză și nuci sau ca glazură pentru legume coapte. În rețetele persane, sosul de rodie este vedeta din „fesenjan“, o tocăniță cu nucă și carne, celebră pentru profunzimea gustului. Fin, natural și bogat în antioxidanți, sosul de rodie adaugă oricărui preparat un plus de rafinament și o notă exotică. Indiferent dacă îl folosești într-o rețetă tradițională sau într-o combinație modernă, va cuceri papilele gustative și privirea deopotrivă.
Pui glazurat cu rodie
Ingrediente
1 pui mediu
500 g cartofi ovali
1 lingură ulei de măsline
1 căpățână usturoi
1 linguriță miere
3 linguri sos de rodie
3 căței de usturoi
sare
piper
rozmarin proaspăt
Mod de preparare
Asezonezi puiul cu sare și piper.
Amesteci sosul de rodie cu mierea, cu usturoiul zdrobit și cu uleiul de măsline, freci puiul uniform cu acest amestec și-l lași 30 de minute să pătrundă aromele.
Speli bine cartofii, îi tai jumătăți pe lung, îi întinzi într-o tavă în care ai pus hârtie de copt, așezi și căpățâna de usturoi tăiată jumate, pui câteva fire de rozmarin proaspăt și stropești cu puțin ulei de măsline. Așezi puiul în mijloc și adaugi puțină apă în tavă. Dai la cuptorul preîncălzit și lași până ce puiul este rumenit și bine pătruns, iar cartofii sunt aurii.
Salată cu linte
Ingrediente
200 g linte fiartă
50 g brânză de capră sfărâmată
50 g rucola
1 ceapă roșie
2 linguri nuci tăiate grosier
1 lingură măsline tăiate
2 roșii uscate
Pentru dressing
2 linguri sos de rodie
1 linguriță muștar Dijon
1 linguriță miere
2 linguri ulei de măsline
sare
piper
Mod de preparare
Amesteci ingredientele pentru dressing până când se emulsionează.
Într-un bol, combini lintea, rucola, brânza, nucile, măslinele, roșiile uscate tăiate și ceapa roșie julien.
Adaugi dressingul, amesteci ușor și servești.
Sos de rodie
Ingrediente
sucul de la 10 rodii stoarse
100 g zahăr
1-2 linguri zeamă de lămâie
Mod de preparare
Pui sucul de rodie, zahărul și zeama de lămâie într-o cratiță.
Fierbi la foc mic, amestecând din când în când, până când lichidul se reduce la aproximativ o treime și devine gros, ca un sirop dens, cam 60 de minute.
Îl lași să se răcească, apoi îl torni într-o sticlă sau într-un borcan sterilizat și-I păstrezi la frigider maximum 5 zile sau la congelator, în recipient de plastic, până la 6 luni.