Sosurile şi importanţa lor în bucătărie

17 octombrie 2013   Ponturi în bucătărie

Sosurile sunt foarte importante în bucătărie. Acestea dau un alt gust mâncării, schimbă aspectul preparatului servit şi aduce culoare în farfurie. Sosul, nu numai că stă la baza unui anumit fel de mâncare, îl defineşte şi deosebeşte de alte preparate.

Ele pot fi de diferite feluri: în stare lichidă, sub formă de pastă groasă sau piure, asemănător cu o cremă. Clasificarea sosurilor se face şi după gustul lor: dulce, picant sau acru. Pe lângă aceste clasificări, sosurile pot fi calde sau reci, în funcţie de felul de mâncare pe care-l servim.

Pornind de la aceste clasificări, fiecare bucătar şi-a adus aportul în diversificarea sosurilor. Cele mai folosite sosuri sunt: Aioli (din maioneză şi usturoi), sosul Başamel (realizat din făină, unt şi lapte), maioneza, sosul de roşii, sosul de usturoi (tradiţionalul mujdei), sosul tartar şi, bineînţeles, cele tipice bucătăriei fast-food: katchup-ul şi muştarul.

Aceste sosuri se servesc la toate tipurile de mâncare: paste, peşte, friptură, legume şi la unele deserturi.

paste

peşte

friptură

legume

deserturi

Sfat! Ce fac dacă s-a “tăiat maioneza”?

Când maioneza nu s-a închegat, puneţi într-un bol separat puţin muştar şi frecaţi-l foarte bine cu o lingură de lemn. Apoi, îl adăugaţi puţin câte puţin în maioneza tăiată, frecând constant. În acelaşi timp, adăugaţi o lingură de ulei până se omogenizează compoziţia. Sosul trebuie să fie foarte bine închegat.

Mai multe