Ştiinţa alimentaţiei: la ce temperatură se fierbe un ou perfect şi de ce cafeaua poate provoca dureri de cap

1 noiembrie 2017   Ponturi în bucătărie

Sţiaţi că proteina din albuşul de ou devine solidă doar la o temperatură mai mare de 61 de grade Celsius sau că tigaia încinsă la peste 100 de grade poate reprezenta un adevărat pericol pentru sănătate? Dincolo de gust şi savoare, există şi o ştiinţă a alimentaţiei care poate face diferenţa între un preparat reuşit şi unul mediu.

În noua sa carte „Ştiinţa alimentaţiei“, celebrul realizator TV Marty Jopson serveşte o bucată delicioasă de informaţii interesante cu privire la gătirea alimentelor. Pentru a trezi apetitul cititorilor, acesta oferă câteva sfaturi despre cum putem prepara un mic dejun delicios şi sănătos, scrie sciencefocus.com.

Cum se fac cerealele expandate

Dacă preferaţi cerealele expandate la micul dejun, trebuie să înţelegeţi procesul prin care acestea sunt făcute. În prima etapă sunt fierte puţin, apoi introduse într-un aparat special şi încălzite până când presiunea creşte puternic. Căldura transformă amidonul din cereale într-un gel, iar apoi se produce vaporizarea apei. În momentul în care înmuiem granulele, se formează din nou un gel, acestea păstrându-se uşor crocante la exterior.

Gătiţi oul fiert perfect

Gătirea unui ou fiert, cu un gălbenuş perfect, este diferită în funcţie de mărimea oului, de temperatura apei şi de intensitatea focului. Proteina din albuşul de ou devine solidă la o temperatură cuprinsă între 61°C şi 65°C, în timp ce proteina din gălbenuşul de ou nu se solidifică decât între 66°C până la 70°C. Astfel, pentru a fierbe corect un ou, puneţi oul în apă numai când aceasta a atins temperatura de 65°C.

Citeşte mai mult pe adevarul.ro

Citeşte mai mult pe adevarul.ro

Mai multe