Stop risipiei alimentare! Sfaturi de la cititoarele Click Poftă bună
Astăzi, când toate se scumpesc, ne întrebăm cum să facem să ne ajungă banii, dar fără să suferim la capitolul nivel de trai. Ce schimbăm? Cu toții ne dorim să o ducem bine și să avem cât mai mulți bani pentru micile plăceri personale.
În ziua de azi, bugetul trebuie să fie calculat strict, lună de lună. Fiecare dintre noi are propriile metode de economisire a banilor, însă, de multe ori, nu reuşim să ducem la capăt ceea ce ne propunem.
Dar dacă te-am învăța cum să cheltuiești cu cap? Azi vorbim despre economii și despre modul în care poți rămâne cu bani în buzunar, despre o schimbare în bine pe care o putem aplica în timp. Un pas simplu dar cu un impact mare: Reducem risipa de alimente în bucătărie!
Economia pornește de la fiecare membru al familiei, iar mama - gospodina - e cea care are grijă în cel mai mic detaliu ca familia ei să nu ducă lipsă de nimic, dar nici să nu facă cheltuiali suplimentare.
Am invitat cititoarele „Click! Poftă Bună” să ne împărtășească propriile secrete despre cum au schimbat ritualul de cumpărături și gătit pentru a reduce risipa din bucătărie, fără să facă un compromis în experiența culinară a familiilor lor. Am adunat câteva sfaturi şi ponturi care te vor ajuta să strângi cureaua fără să faci mari compromisuri!
Ionela Vasile din București, 54 de ani, ne-a povestit: „Eu fac cumpărături în hipermarket de cel mult de două ori pe lună. De fiecare dată plec cu o listă bine gândită înainte, cu tot ce am nevoie pentru o săptămână întreagă. Mă gândesc ce voi găti, ce ingrediente îmi trebuie, ca să nu merg toată ziua la cumpărături. Pentru că atunci ai tendința să iei mai mult decât ai nevoie sau chiar unele produse inutile”. Doamna Ionela spune că înainte de pandemie, înainte să crească prețurile atât de mult, nu avea acest obicei: „Mă duceam la hipermarket pentru ceva, dar ajungeam acasă cu sacoșa plină. Eram atrasă de orice vedeam pe raft. Cumpăram chiar dacă nu aveam musai nevoie. Și nu mă deranja chiar deloc. Mi se părea că fac foarte bine că mă aprovizionez cu de toate și de multe ori nici nu foloseam tot ce cumpăram”.
O altă gospodină, Viorica Mititelu din Iași, 49 de ani, spune că e bine ca și suma de bani pe care vrei să o cheltuiești să fie stabilită dinainte. „Eu plec de acasă cu o sumă fixă, de exemplu 300 de lei și fac în așa fel încât să mă încadrez în ea, cumpărând fix cât este nevoie pentru a găti ce îmi propun. Nici cardul nu-l mai iau la mine. Obișnuiam să fac asta, dar acum mă gândesc că am bani pe card și cumpăr mai mult”. Tot de la Viorica am aflat un alt mic tertip care-i salvează banii din portofel: „în hipermarketuri căutați rafturile cu vânzare accelerată. Acele produse care expiră în 24 de ore și care sunt cu 20 până la 50% mai ieftine”.
Odată ajunse în bucătărie, mămicile întâmpină o altă problemă: ce să gătesc? „Am schimbat puțin modul în care mă gândeam ce să gătesc. Ideal este să faci mai multe feluri de mâncare dintr-un singur ingredient. De exemplu, dacă iei un pui întreg, să faci și ciorbă, și felul doi - un pilaf, un piept de pui la grătar sau copănele la cuptor”, ne-a dezvăluit secretul ei Miruna Costache din Oradea, 67 de ani. „Iar la final, nimic nu se aruncă! Ai luat fructe și nu s-au mâncat în totalitate. Fă o tartă, fă o plăcintă sau chiar un tort. În cel mai rău caz, bagă-le la blender și fă un suc 100% natural”.
Doamna Ionela Vasile ne-a împărtășit chiar și rețeta ei de plăcintă de dovleac. De ce de dovleac? „Pentru că am sărbatorit Halloween și, dacă tot am cumpărat dovleci pentru cei doi băieți ai mei care i-au transformat în lanterne tematice, eu i-am scobit și am facut și o plăcintă. Toată lumea a fost fericită la final.”, ne-a povestit Ionela. Iată rețeta:
Tartă de dovleac și mere
Ingrediente
Pentru aluat: 300 g făină, 60g unt,100g zahăr, 1 ou,1 praf de sare,1 lingură apă
Pentru umplutură :500 g dovleac ,1kg mere,200g zahăr,250 g mascarpone,2 ouă,2 lingurițe scorțișoară
Coci dovleacul și merele
Pentru aluat, amesteci untul rece tăiat cubulețe cu făina și sarea până obții o compoziție nisipoasă. Adaugi oul, zahărul și apa. Frămânți până obții un aluat neted, moale și elastic. Îl învelești în folie și-l dai la rece 30 minute. Ulterior, întinzi aluatul într-o tavă, inclusiv pe margini, îl înțepi și-l coci 15 minute în cuptorul încins.
Pentru umplutură, cureți merele coapte de coajă și cotor și le mixezi împreună cu dovleacul copt și zahărul. Adaugi ouăle și scorțișoara. La final, încorporezi mascarpone. Torni umplutura peste aluat și mai coci tarta circa 45-50 de minute.
Pe fondul creșterii accelerate a prețurilor, românii încep să-și schimbe comportamentul financiar, relevă studiul “Money Matters”, realizat anual de Erste Group. 47% dintre cei intervievați și-au restrâns cheltuielile în ultimul an, 64% dintre ei declară că au fost afectați de inflație și 38% cred că situația lor financiară s-a deteriorat în ultimul an, dublu față de 2019.
Datele cercetării relevă că 77% dintre intervievați strâng bani, în prezent, pentru potențiale urgențe și cheltuieli neprevăzute, în timp ce 74% economisesc pentru a avea o rezervă de bani pentru sine sau pentru familie.