Sunca de Praga, deliciul „adoptat“ de români
Cu o istorie bogată, acest preparat culinar apreciat în Europa Centrală, în special în Republica Cehă, poate fi folosit în numeroase preparate, atât în feluri principale, cât și la aperitive. Iată povestea șuncii de Praga și câteva rețete pentru inspirație!
Cunoscută pentru textura sa fragedă și aroma delicată, șunca de Praga este disponibilă atât fiartă, așa cum o folosim și noi cel mai adesea, cât și afumată. Numele l-a primit de la capitala Cehiei și a devenit renumită încă din secolul al XIX-lea, când maestrul măcelar ceh František Zvěřina a creat o metodă unică de preparare a șuncii prin fierbere și afumare ușoară, ceea ce i-a conferit un gust aparte față de alte tipuri de șuncă de la acea vreme. Datorită calității sale deosebite, șunca de Praga a devenit populară rapid, nu doar în Cehia, ci și în alte părți ale Europei, iar prin export a ajuns un simbol al tradiției culinare cehe.
Cum este produsă?
Șunca de Praga este realizată din carne de porc, în special din pulpă. Aceasta este mai întâi sărată și lăsată să se matureze pentru a-și dezvolta aroma, apoi este fiartă, iar la final se afumă ușor. Această combinație de fierbere și afumare contribuie la textura sa moale și gustul specific. Șunca de Praga a rămas până în zilele noastre un produs apreciat, consumat atât simplu, cât și utilizat în diverse preparate culinare din bucătăria internațională.
Chifteluțe cu șuncă și varză murată
Ingrediente
1 kg șuncă de Praga
4 frunze de varză murată
2 cepe medii
1 cană pesmet
1 cană făină
350 g cremă de brânză
1 lingură praf de usturoi
2 linguri muștar
2 ouă
½ cană lapte
1 legătură pătrunjel
piper
Mod de preparare
Într-un castron, pui crema de brânză, pătrunjelul tocat, piper după gust, praful de usturoi și muștarul. Amesteci ca să se întrepătrundă aromele, acoperi castronul cu folie alimentară și-l dai la frigider peste noapte.
Toci șunca în mașina de tocat carne sau într-un chopper, toci mărunt frunzele de varză și ceapa, și pui toate ingredientele într-un bol, apoi adaugi 2 linguri de pesmet. Amesteci până la omogenizare.
Scoți crema de brânză de la frigider și amesteci cu mixul de șuncă până ce s-au combinat bine toate ingredientele.
Într-un bol, bați ouăle cu laptele, pe o farfurie pui făina, iar pe alta restul de pesmet.
Formezi chifteluțele, le dai prin făină, prin ou și apoi prin pesmet până ce termini toată compoziția de carne. Le prăjești în uleiul încins până s-au rumenit bine. Se servesc calde.
Aperitiv cu avocado și șuncă
Ingrediente
2 avocado
2 felii șuncă de Praga
4 ouă mici
1 ceapă verde
piper proaspăt măcinat
sare
Mod de preparare
Tai avocado în două, scoți sâmburii și așezi în tava de copt.
Spargi ouăle în căușul de la sâmburi, toci cubulețe șunca și o presari deasupra, adaugi sare după gust și dai la cuptor cam 15 minute sau pânâ ce ouăle sunt gătite și șunca s-a rumenit.
Le scoți, le așezi pe farfurie și adaugi ceapă verde tocată și piper proaspăt măcinat. Se servesc calde.
Ruladă italiană Stromboli
Ingrediente
200 g șuncă de Praga, feliată
200 g salam pepperoni, feliat
aluat pentru pizza
150 g brânză gorgonzola
200 g mozzarella
parmezan
sos de roșii proaspăt
1 gălbenuș
ulei de măsline
sos marinara, pentru servire
Mod de preparare
Decongelezi blatul de pizza și-l întinzi cu un sucitor pe blatul de lucru tapetat cu făină, având grijă să obții o formă dreptunghiulară. Când e întins uniform, îl ungi cu sosul de roșii proaspăt.
În centru așezi în strat carnea, lăsând marginile libere, apoi adaugi brânzeturile rase.
Bați gălbenușul, ungi marginile și rulezi până ce marginile se unesc, apoi sigilezi cu degetele. Apeși puțin pentru a o aplatiza.
Pui rulada în tava tapetată cu hârtie de copt și o ungi cu puțin ulei de măsline. Dai la cuptor pentru aproximativ 30 de minute sau până ce rulada s-a rumenit uniform. O tai felii și o servești cu sos marinara.