Tarhonul, aroma vindecatoare

23 august 2023   Ponturi în bucătărie

Tarhonul este o plantă folosită, în prezent, în special în bucătărie. Originară din Siberia, dar cultivată, acum, pe aproape toate continentele, aceasta aparține familiei margaretelor. Francezii sunt, însă, cei care l-au pus cel mai bine în valoare în domeniul culinar, în zilele noastre existând două tipuri de tarhon: rusesc și franțuzesc.

Tarhonul a fost introdus în Franța în secolul al XV-lea și a devenit în scurt timp unul dintre cele mai populare condimente din acea țară, iar vechii greci îl cultivau în 500 de ani î.H. În timp ce tarhonul de sorginte rusă are o aromă mai puțin intensă, cel cultivat în Franța este foarte aromat și folosit ca și condiment. În vremuri străvechi, însă, acesta era considerat medicament, grecii antici mestecându-l pentru a amorți gura și pentru a calma durerile de dinți. Frunzele sale conțin un compus cunoscut sub numele de eugenol, un anestezic natural cu proprietăți antibacteriene, antiinflamatoare și antiseptice. De asemenea, chiar și în zilele noastre, francezii pun frunzele în ceai pentru a induce somnul sau pentru a trata insomnia. Frunzele de tarhon sunt o sursă bogată de vitamine A și C și minerale precum iod, calciu, mangan și fier, putând fi consumate atât proaspete, cât și uscate. Această plantă este folosită în prepararea muștarului de Dijon, a oțetului de tarhon, iar tulpinile tinere ale tarhonului rusesc pot fi consumate asemenea sparanghelului. Numele „tarhon“ provine din cuvântul persan „turkhum“, care înseamnă „mic dragon“. Acesta se referă la aroma intensă pe care această plantă o are și la rădăcina sa sub formă de șarpe. În bucătăria românească, în special în cea ardelenească, acesta joacă un rol important în prepararea anumitor feluri de ciorbe și mâncăruri. Iată câteva idei de folosire a tarhonului în preparate delicioase.

Supă-cremă de cartofi cu bacon și tarhon

Ingrediente

1 kg cartofi

2 cepe medii

2 fire tarhon proaspăt sau 1 linguriță tarhon uscat

2 linguri smântână

2 linguri ulei

1 praz

2 morcovi

½ țelină

200 g bacon, tăiat mărunt

brânză Gouda, pentru ornat

sare, piper

Mod de preparare

Într-o oală nonaderentă, călești bucățile de bacon. După ce s-au rumenit, dai deoparte și lași să se scurgă de ulei.

Tai legumele în bucăți mici, partea albă de la praz o tai rondele și le pui pe toate în oala în care ai prăjit baconul, la foc mic, cu puțin ulei dacă e nevoie, până se înmoaie, aproximativ 10 minute.

Cartofii îi tai cuburi și îi adaugi peste legumele călite, pui 4 căni de apă și potrivești de sare și piper. Fierbi la foc mediu aproximativ 30 de minute.

Strecori legumele și le bagi în blender. Pasezi până obții un piure, adaugi supa treptat până ai consistența dorită. Pui supa în oală și lași la foc mic, adaugi smântâna, amestecând pentru a se omogeniza, tarhonul tocat și o parte din cubulețele de bacon. Mai lași să fiarbă 2-3 minute, pui în bol și servești asezonat cu bucățele prăjite de bacon, brânză Gouda rasă și busuioc proaspăt dacă dorești un plus de aromă.

Pui cu tarhon, ciuperci și spanac

Ingrediente

2 linguri unt

3 linguri ulei de măsline

6 pulpe de pui, partea superioară

6 căței de usturoi, tăiați în jumătate

2 cepe mari, tăiate julien

300 g spanac proaspăt sau decongelat

10 ciuperci champignon mici

zeama de la ½ lămâie

4 linguri muștar de Dijon

30 g frunze de tarhon, tăiate mărunt

150 ml smântână de gătit

sare și piper negru, proaspăt măcinat

Mod de preparare

Topești untul cu 2 linguri de ulei de măsline la foc mediu, într-o tigaie mare de fontă. Condimentezi pulpele cu sare și piper și le prăjești în tigaie, pe ambele părți, până devin aurii. Le dai deoparte să se scurgă de ulei.

În aceeași tigaie, adaugi lingura de ulei rămasă și călești usturoiul și ceapa până când ceapa devine translucidă, așezi ciupercile și continui să călești câteva minute. Pui sucul de lămâie peste ciuperci, muștarul și jumătate din cantitatea de tarhon, adaugi puiul prăjit și puțină apă și aduci la punctul de fierbere, acoperind tigaia cu un capac.

Când lichidul a scăzut, pui smântâna, adaugi spanacul și mai lași la fiert aproximativ 5 minute. Potrivești de sare și piper și presari tarhonul rămas.

Sos de tarhon

Ingrediente

4 cuburi unt

1 lingură făină

1 cană lapte

1/2 cană smântână

1 linguriță tarhon uscat

1 linguriță pătrunjel proaspăt

1 linguriță busuioc proaspăt

1 linguriță praf de usturoi sau usturoi proaspăt tocat, dacă servești sosul imediat

1/2 linguriță sare

1/2 linguriță piper negru, proaspăt măcinat

Mod de preparare

Topești untul într-o cratiță medie, la foc potrivit, adaugi făina și amesteci continuu până când obții o cremă maronie.

Torni laptele treptat și omogenizezi până este încorporat cu amestecul de făină și rezultă un sos mai gros, dai focul la mic și adaugi smântâna, tarhonul, busuiocul, pătrunjelul și usturoiul și potrivești de sare și piper.

Se poate servi imediat pe friptură sau cartofi sau îl poți păstra la frigider într-un vas închis ermetic.

Mai multe